Stavanger ordfører Sissel Knutsen Hegdal melder seg torsdag kveld ut av Høyre. Dette betyr at det politiske flertallet i Stavanger ryker. Dermed er det uklart hvem som blir den neste ordføreren.

Tidligere i da var det uklart om Hagdal ville trekke seg som ordfører, noe som skapte forvirring i lokalpolitikke i oljebyen Stavanger.

– Jeg kan bekrefte at Sissel Knutsen Hegdal i dag har meldt seg ut av Høyre, sier tidligere FrP-politiker Trond Birkedal, daglig leder i kommunikasjonsbyrået Worsøe AS, til Stavanger Aftenblad.

Hegdal sendte torsdag kveld sendt en mail til Høyre sentralt om at hun vil melde seg ut. Dette betyr at det sittende bystyret mister flertallet. Flertallspartiene, som hadde 34 representanter mot opposisjonens 33 representanter mistet sitt flertall. så mange lurer nå på hvilke politiske konsekvenser dette vil få.

Stavangers ordfører finansierte «Jentetur Oslo» med partiets midler

Leder for Aps lokallag i Stavanger ser muligheter.

– Vi har lenge sagt at dagens flertall er skjørt. Nå kan vi konstatere at det viser seg at det stemmer, sier Dan Mossige.

– Nå må vi ikke holde på med smålige kamper om verv og posisjoner. Vi må tenke på byens beste.

Opposisjonen bestående av SV, MDG, Rødt og Sp har Ap 33 representanter i bystyret.  Hegdals utmelding kan bety en politisk endring for oljebyen

Men det er fortsatt helt uklart hvem som kan ta over som ordfører etter Hegdal, som fikk en kort periode på omtrent et år.

Mossige sier Arbeiderpartiet skal ha interne møter.

– Vi har også hatt en god dialog med mindretallet som vi er lojale mot. Poenget er at vi har vært kritiske til retningen byen har gått i.

– Øyner du håp om at dere kan overta?

– Det er ikke noe flertall akkurat nå, så det meste kan skje. Når Frp har vært tydelige på at Hegdal er limet, og limet er borte har vi et flertall i oppløsning.

På Facebook skriver gruppeleder i Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen sier at han har respekt for henne som kollega, men at ordføreren må ta konsekvensen av feilene sine.

– Det er ingen vei tilbake til å ha tillit etter dette. Nå må det settes strek og ordføreren må gjøre det eneste riktige: Gå av, skriver han.

Verken Henrik Halleland (KrF), Leif Arne Moi Nilsen (Frp) eller Mette Vabø (V) svarte på Aftenbladets henvendelser sent torsdag kveld.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.