Keir Starmer på vei fra Downing Street 10 til Underhuset i London den 11. september 2024. Foto: Kin Cheung / AP / NTB.

Hvis Ukraina bruker NATO-våpen langt inne i Russland, er NATO i krig med Russland, sa Russlands president Vladimir Putin torsdag, etter at det ble kjent at USA og Storbritannia overveier å gi ukrainerne grønt lys til det.

Nå forsøker Storbritannias statsminister Keir Starmer å tone ned en smule. «Vi ønsker ingen konflikt med Russland», sa Starmer nylig til journalister mens han var på vei til USA.

Associated Press (AP) skriver:

USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Keir Starmer møtes fredag, midt i et intensivert press fra Ukraina for å løsne på restriksjonene på bruk av våpen levert av USA og Storbritannia for å angripe Russland.

Samtalene kommer samtidig som det er tegn på at Det hvite hus kan være på vei mot et skifte i sin politikk, og Russlands president Vladimir Putin har advart om at Ukrainas bruk av langtrekkende våpen vil medføre at NATO er i krig med Moskva.

Restriksjonene blir utvilsomt et tema i samtalene mellom Biden og Starmer, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

Selv om spørsmålet forventes å være øverst på ledernes agenda, virket det usannsynlig at Biden og Starmer ville kunngjøre noen politiske endringer under denne ukens besøk, ifølge to amerikanske tjenestemenn som var kjent med planleggingen av ledernes samtaler, og som snakket på betingelse av anonymitet fordi de ikke var autorisert til å diskutere de private overveielsene.

Starmer gjør et slags forsøk på å tone ned en potensiell eskalering:

«Russland startet denne konflikten. Russland invaderte Ukraina ulovlig. Russland kan avslutte denne konflikten med en gang», sa Starmer til journalister. «Ukraina har rett til selvforsvar, og vi har selvsagt støttet Ukrainas rett til selvforsvar fullt og helt – vi bidrar med treningskapasitet, som dere vet.»

«Men vi ønsker ingen konflikt med Russland – det er overhodet ikke vår intensjon», sa Starmer.

Washington og London ser hele tiden ut til å balansere på en knivsegg der de gir Ukraina akkurat så mange våpen som de kan uten å fremkalle en kraftig reaksjon fra Russland. Det er et veldig høyt spill.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.