Det politiske kaoset i Stavanger og Trondheim er dårlig reklame for de to største partiene. Skittentøyvask for åpen scene slår sjelden an, og det ligger på vippen til farse i begge byer.

I Stavanger er tidligere ordfører Sissel Knutsen Hegdal den utløsende årsak. Hun har misbrukt partiets bankkort på private formål for 51.000 kroner. Ikke en uhyrlig sum, men når man ser fakturaene over tid, ser man bildet av en politiker som ikke ser forskjell på sitt eget og det som tilhører organisasjonen hun representer. At hun i ettertid ombestemte seg og signaliserte at hun ville bli sittende, underbygget inntrykket av en politiker uten dømmekraft.

Torsdag kveld meldte hun seg ut.

Hvordan kommer slike mennesker seg opp og frem? Det begynner å bli så mange slike historier at det sier noe om kvaliteten på dem som søker seg til politikken. Er det først og fremst ut fra et «what’s in it for me»?

Før var det for å tjene en sak og representere.

I Trondheim holder Trond Giske nok en gang på å rive partiet i filler. Giske provoserer ledelsen i Oslo så mye at de er villig til å gjøre hva som helst for å toppe ham.

Det sjongleres over en lav sko for å dytte Giske ned på en plass hvor det ikke er noen risiko for at han når toppen.

Tidligere fylkesordfører og nåværende Ap-statsråd Tore O. Sandvik vil ha Trond Giske på tredjeplass på stortingslista til Sør-Trøndelag Ap.

– Skal vi vinne minst tre mandater (og kjempe om det fjerde), må vi spille på samme lag. Det betyr at alle må gi litt for å få mye, skriver Tore O. Sandvik på Facebook fredag morgen.

Han er tidligere fylkesordfører i Trøndelag og er i dag konstituert som klima- og miljøminister mens Andreas Bjelland Eriksen er i foreldrepermisjon.

Torsdag kveld ble det klart at Kirsti Leirtrø trekker seg som kandidat på Ap’s stortingsliste i Sør-Trøndelag. Hun ba samtidig Trond Giske om å tre til side og ikke være blant de to øverste på stortingslista.

Sandvik skriver at han likevel vil ha den tidligere Ap-nestlederen på lista.

– Om vi faktisk skal samle laget, så bør Trond ha tredjeplassen, og nominasjonsmøtet bør samle seg om det. Det bør også Trond bidra til. Kirsti har tatt en for laget, nå må hele laget bidra til samling og seier, skriver han.

Sandvik mener at Per Olav Skurdal Hopsø bør bli partiets førstekandidat.

Manøvrene vitner om en ledelse som feilbedømmer situasjonen. Trond Giske lar seg ikke vippe av pinnen, og med den sterke støtten han har i det nye partilaget Nidaros, er det sannsynlig at han kommer inn hvis han står på en sikker plass.

Det er dette partikoryfeene vil forsøke å nekte ham.

Har Ap virkelig råd til flere omganger om Giske? Det er uverdig av ledelsen. Man tråkker på partidemokratiet og en kandidat som har begynt på bånn og gått gradene og bygget seg opp gradvis. Dét bør honoreres. Man sparker ikke nedover.

Hva slags parti har Ap blitt under Støres ledelse?

Det setter en presedens. Hvorfor ikke gi Hadia Tajik samme behandling i Oslo?

Dårlig partikultur er smittsom.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.