Det ble et dramatisk bystyregruppemøte i Stavanger Høyre torsdag kveld. I dag ble det kjent at Sissel Knutsen Hegdal omsider trekker seg som ordfører.

– Vi har redegjort for prosessen fra a til å, og har fortalt hva som har skjedd underveis i prosessen og de vurderingene som har blitt gjort, sa fungerende gruppeleder Hilde Karlsen til Stavanger Aftenblad etter møtet.

Bakgrunnen er at ordfører Sissel Knutsen Hegdal har misbrukt partimidler til private formål. I noen dager har det faktisk vært helt uvisst hvem som er oljebyens ordfører. Siden Hegdal har meldt seg ut av Høyre, har dessuten Høyre og deres allierte partier mistet flertallet i bystyret.

Det er med andre ord dramatiske ting som skjer i lokalpolitikken i Stavanger.

Stavangers ordfører finansierte «Jentetur Oslo» med partiets midler

Sissel Knutsen Hegdal meldte sin ankomst til møtet, og ønsket å redde sitt verv som ordfører i byen for Høyre, på tross av at hun onsdag i forrige uke sa til Aftenbladet at hun skulle gå av.

Slik gikk det som kjent ikke. En enstemmig bystyregruppe bestemte seg for å avholde møtet uten Hegdals tilstedeværelse. Alle stemte for å kaste Sissel Knutsen Hegdal som ordfører.

Fredag kom beskjeden fra Hegdal. Hun frasier seg ordførervervet, beklager overfor befolkningen og lover lojalitet til de borgerlige partiene. Dette var nok en klok avgjørelse fra Hegdals side.

– For å bidra til å gjenopprette ro, og for å gi de folkevalgte tid til å fokusere på den svært viktige oppgaven med å styre byen, vil jeg i dag sende inn søknad om fritak fra vervet som ordfører, sier hun til NTB fredag ettermiddag.

Men før gårsdagens møte var Hegdal i angrepsmodus, sier kilder til Aftenbladet. Hegdal avviser dette.

– Det er en svært annerledes oppfatning enn den følelsen jeg hadde. Jeg satt rolig i bakgrunnen det første kvarteret, før jeg snakket til gruppen. Jeg har fått mange både varme og oppmuntrende tilbakemeldinger fra medlemmer i gruppen etter møtet, noe jeg setter stor pris på.

Hegdal skal under møtet ha gått til angrep på Høyre sentralt, som hun mener skal ha vært ute etter henne.

– Jeg opplever opptredenen til Høyre sentralt som totalt uakseptabel, og det delte jeg i fortrolighet med gruppen. Jeg var rolig og på ingen måte sint, sier hun.

Men motstanden lokalt er nokså tydelig, når hele bystyregruppa stemte for at hun skulle kastes som ordfører.

Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug sier at det har vært åpenbart for alle at partiet har vært uenig med Hegdal om alvoret i saken.

– Men avgjørelsen om å gå av er hennes egen. Som Stavanger Aftenblad tidligere har skrevet, var vårt råd til fremgangsmåte så sent som søndag 1. september at bystyregruppen selv skulle oversende saken til politiet og at Sissel kunne ta permisjon mens de vurderte saken. To dager senere varslet hun selv bystyregruppen om at hun ville gå av, sier han.

Etter 45 minutter forsto Hegdal hva som var i ferd med å skje, og forlot møtet. Dette skal ha ført til flere hevede øyenbryn.

Revisorselskapet Rogaland Revisjon var også til stede under deler av møtet, for å gjennomgå eventuelle underslag den tidligere ordføreren må stå ansvarlig for. Det skal ha kommet tydelig fram at flere av transaksjonene var av privat art.

– Det var tydelig da de gjennomgikk punktene at dette ikke kunne fortsette. Det var en kollektiv skuffelse og fortvilelse over hva de sa, sier en kilde.

Politisk kaos i Stavanger og Trondheim

Etter et møte på rundt fire timer ga konklusjonen seg selv.

– Det ble egentlig ganske tidlig enighet om at vi ikke kunne støtte henne som ordfører videre, sier kilder.

– Vi kan ikke sende kommunen ut i kaos, uten å vite hva slags politisk ledelse du har.

Høyre lokalt vil uansett ikke politianmelde Hegdal. Samtidig sier en kilde at tilliten til Hegdal var sterkt svekket allerede i vår.

Det ble derfor mottatt med lettelse da Hegdal sa at hun ville tre av som ordfører. Men onsdag ombestemte hun seg og sa at hun ville fortsette i rollen.

Nå ser det ut til at denne pikante saken er avsluttet.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.