Rundt 600 gjengkriminelle i utlandet driver med grov organisert kriminalitet rettet mot Sverige. Dette viser en ny kartlegging utført av det svenske politiets nasjonale operative avdeling, Noa. Rikspolitisjef Petra Lundh forteller til SVT at de har stor innvirkning på gjengproblematikken i Sverige.
«De spiller en stor rolle. Det er ofte lederne som er i utlandet, men det er ikke bare lederne, men også klientene», uttaler hun.
De kartlagte personene består av aktører på topp- og mellomnivå i det kriminelle hierarkiet. De er enten svenske statsborgere eller har annen sterk tilknytning til Sverige.
«Personene er spredt i til sammen 57 land rundt om i verden», sier Lundh. «De befinner seg delvis i Europa, vi har mange av dem i Spania og på Balkan, men også i Midtøsten, Nord-Afrika og noen i Sør-Amerika».
Ifølge politiet har de etablert seg i utlandet for å komme nær den kriminelle kjernevirksomheten, som narkotikahandel, men også for å slippe unna det svenske rettssystemet.
«Problemet kan være at mange har dobbelt statsborgerskap. Normalt utleverer ikke andre land sine egne borgere, så da må man gjøre noe annet. Da må man vurdere om man kan straffeforfølge dem i det landet de befinner seg i», påpeker Lundh overfor SVT.
Rundt 150 av de rundt 600 er varetektsfengslet eller internasjonalt etterlyst. Petra Lundh mener at det internasjonale samarbeidet innenfor EU, Europol og Interpol fungerer godt. Men strukturen i den alvorlige organiserte kriminaliteten gjør det vanskelig å komme til topps i bandene.
«Det er virkelig et komplekst, internasjonalt og globalt problem».
Rikspolitisjef Petra Lundh uttaler i programmet 30 Minuter på SVT at høy innvandring og mislykket integrering er roten til den alvorlige gjengkriminaliteten som svensk politi har kjempet mot de siste årene.
«Vi har tatt imot mange mennesker til landet, og de fleste er enige om at vi har mislyktes med integreringen».
Til tross for at politiet har fått et økt budsjett de siste årene, er blitt flere ansatte og lovverket også er strammet inn, har de ikke klart å få bukt med den alvorlige gjengvolden.
Hittil i år har det vært 186 skyteepisoder i Sverige. 31 personer har blitt drept, og antallet barn som er mistenkt for drap er tredoblet.
Lundh hevder at det er samfunnet som helhet, ikke bare politiet, som har sviktet.
«Vi har segregering, vi har utsatte områder. Vi har mennesker som har kommet til Sverige kanskje med en æreskultur eller som kommer fra et klansamfunn, og som ikke stoler på myndighetene. Sverige har ikke vært flinke nok til å håndtere dette».