Tyfonen Yagi slapp seg i slutten av forrige uke løs over Kinas sydligste provins Hainan hvor den sørget for å blåse Wenchang Wind Power Plant overende. Minst seks av parkens vindturbiner ble ødelagt av stormen som hadde en maksimal vedvarende vindstyrke på 234 km/t. 

Filippinene og Vietnam

Yagi er den nest kraftigste tropiske syklonen så langt i 2024. I tillegg til det materielle tok den med seg fire kinesere og skadet 95. I styrke er den iår bare slått av den atlantiske kategori 5-orkanen Beryl.

Underveis til Kina gjorde Yagi først en visitt på Filippinene hvor minst 16 mennesker strøk med. Efter å ha herjet seg ferdig i Kina gikk turen videre til Nord-Vietnam hvor tusenvis ble evakuert fra hovedstaden Hanoi. 16 mennesker ble drept og flere titalls er savnet da en hel landsby ble tatt av jordskred forårsaket av flom. Totalt hentet den med seg minst 143 vietnamesere. 

Væruavhengig alternativ

Facebook henviser professor i bærekraftige maritime forsyningskjeder Jan Emblemsvåg ved NTNU, til at nyttårsorkanen på Sunnmøre for ca. 30 år siden nådde en styrke på anslagsvis 300 km/t. Han ser en viss logisk brist når mange påstår at det blir mer og mer vær, men allikevel insisterer på en væravhengig kraftforsyning istedenfor det fullstendig væruavhengige alternativet som små modulære reaktorer er:

– La oss spole tiden 50 år frem og mange land har et kraftsystem bestående av sol, vind og batterier … Lykke til!

Dagens miljøløsninger: Fremtidens miljøproblemer

 

Kjøp Kents bok her!

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.