Det sveitsiske parlaments underhus, Nasjonalrådet, vedtok mandag med 99 mot 88 stemmer «umiddelbart å stanse» støtten til UNRWA. I beslektede forslag ble Sveits oppfordret til isteden å gi direkte bistand til innbyggerne i Gaza og til å finne en løsning som kan erstatte UNRWA helt og holdent. 

Basert på UN Watch

I forslaget siteres rapporter fra den uavhengige ikke-statlige organisasjonen UN Watch, hvis direktør Hillel Neuer var eneste kritiske ekspertvitne under en høring i april. Der dokumenterte han UNRWAs terrorforbindelser og avslørte en «uavhengig revisjon» fra Frankrikes tidligere utenriksminister Catherine Colonna, som en fullstendig farse.

Norge øker støtten til UNRWA med 100 millioner kroner

Sveits, Genève-konvensjonens vokter

I en kommentar sier Hillel Neuer at det er spesielt sterkt at nettopp Sveits, Genève-konvensjonens vokter, irettesetter UNWRA på denne måten:

– Ved å kreve umiddelbar stans av finansieringen av UNRWA og at organisasjonen erstattes, har det sveitsiske parlament sendt et sterkt og utvetydig budskap om at UNRWA er gjennomsyret av medvirkning til terrorisme. 

Dette er første stopp av finansieringen av UNRWA efter Colonnas manipulerte rapport og en ødeleggende avvisning av hele rapporten.

Irettesettelsen av UNRWA er særlig skarp når den kommer fra Sveits, Genève-konvensjonenes vokter, mot en organisasjon som kynisk misbruker internasjonale humanitære prinsipper. 

Avstemningen er også et slag for UNRWAs sjef Philippe Lazzarini, en sveitsisk statsborger som i det siste har investert enormt mye tid på lobbyvirksomhet for å blokkere forslaget. Han mislykkes og kjensgjerningene seiret. 

UNRWA er infiltrert og kapret av Hamas for å tjene terrorgruppens krigsmål. Mer enn 173.000 mennesker har skrevet under på UN Watch’ krav om at vestlige demokratier må legge ned og erstatte UNRWA.

UNRWA saksøkes

UNRWA og Lazzarini er saksøkt i Canada, Frankrike og USA for å fremme terrorisme. Efter en intern efterforskning avskjediget FN minst ni UNRWA-ansatte for involvering i massakren 7. oktober. 

Den norske diplomaten Leni Stenseth er blant de saksøkte. Hun var nestleder i UNRWA fra 2020 til 2023. Barth Eide har uttrykt sterk avstand fra «angrepet på UNRWA og deres ansatte. Anklagene mot enkeltindivider skjer samtidig som UNRWA utsettes for en politisk motivert kampanje som har som mål å svekke organisasjonen».

UNRWA – en del av problemet

I 2018 sa Sveits’ utenriksminister at UNRWA «er blitt en del av problemet. 

– UNRWA leverer ammunisjon til konflikten. Ved å støtte UNRWA holder vi konflikten i live. Det er en pervers logikk. 

UNRWA-sjefen hyller Norge etter økning av støtten

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag!

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.