Putin advarer Nato og sier at hvis USA og Storbritannia tillater Ukraina å bruke langtrekkende raketter inn i Russland vil det bety at Nato er i krig med Russland. Slik vil Russland oppfattet det.

Ukraina presser på for at USA og Storbritannia skal gi en slik tillatelse. Utenriksministrene Tony Blinken og David Lammy var onsdag i Kyiv.

Ifølge The Guardian har den britiske regjeringen alt fattet en beslutning om å la Ukraina bruke langtrekkende Storm Shadow-raketter mot mål inne i Russland. Disse rakettene har en rekkevidde på opptil 550 kilometer.

Onsdag besøkte USAs utenriksminister Antony Blinken og hans britiske kollega David Lammy Kyiv.

– Vi jobber innstendig for å fortsette å sikre at Ukraina har det som skal til for å kunne forsvare seg effektivt, sa Blinken under besøket. Han gikk ikke ytterligere i detalj.

Putin retter en advarsel mot begge land.

»Dette ville på en væsentlig måde ændre selve konfliktens natur,« sagde Putin og tilføjede:

»Det vil betyde, at NATO-lande, USA, europæiske lande, er i krig med Rusland,« om muligheden for færre vestlige restriktioner overfor Ukraine ifølge AFP.

Erdogan – Krim

Erdogan sier nå at Krim skal tilbake til Ukraina. Det er oppsiktsvekkende at Erdogan tar et standpunkt som han vet provoserer Russland og skaper stor avstand til Moskva.

»Krims tilbagevenden til Ukraine er et krav ifølge international lov,« sagde Erdogan ifølge det tyrkiske statsmedie Anadolu.

Han påpegede samtidig den »vedvarende smerte«, som det oprindelige folk krimtatarerne har gennemlevet i otte årtier, som han siger det.

Det tyrkiske folk har en historisk forbindelse til krimtatarerne, og der bor et mindretal i blandt andet Tyrkiet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.