Ole Petter Erlandsen, faglig leder i organisasjonen Åpne Dører, en organisasjon som arbeider for forfulgte kristne verden over, er aktuell med boka «Anno 1024. Året som forvandlet Norge».

Utgangspunktet for boka er kristningen av Norge og dens betydning for samfunnsliv, lovgivning og etikk på individnivå. Men Ole Petter Erlandsen starter med begynnelsen: Jesus Kristus, hans budskap og oppdraget han ga til disiplene, et oppdrag som i løpet av kort tid skulle forandre Romerriket.

I bokens første del tar Ole Petter Erlandsen leserne på en reise gjennom kristendommens historie via mange små kapitler, fra keiser Teodosius (347–395) som bøyde seg og ba om tilgivelse for sine overgrep mot sivil­befolkningen, til Tessaloniki, til opprettelser hospitaler, kvinnekamp, martyrer og kampen mot slaveriet. Kristendommen påvirket samfunnet på alle områder, og gjennom de korte kapitlene klarer Ole Petter Erlandsen å dekke store områder uten å bli for voluminøs.

Bokens andre del handler om Norges historie fra førkristen tid til Olav Haraldsson. Ole Petter Erlandsen glorifiserer ikke det som fant sted, men våger å stille spørsmålet om maktbruk kunne være nødvendig for norske middelalder­konger i deres møte med en svært brutal kultur, en kultur som var bygget på en amoralsk religion der det å dø i kamp, i viking, var det gjeveste i livet og veien til Valhall. Bruken av makt var nemlig knyttet til lovgivningen og behovet for at landets innbyggere delte felles virkelighets­forståelse.

Bokens hoveddel tar for seg selve Kristenretten. Gjennom 19 kapitler går Ole Petter Erlandsen gjennom lovens viktigste emner med tanke på etikk og kristen tro. Han forklarer hvordan et bibelsk verdensbilde og et kristent idégrunnlag preget Olav Haraldsson og lovgivningen, med utgangspunkt i en tro som på en Gud som «vil være vår venn og vi hans og Gud venn til oss alle». Et slikt gudsbilde var en revolusjon for mennesket i middelalderens Norge.

Kristenretten fjernet makt fra kongen og overførte den til retten, dvs. en lov som alle skulle bøye seg for. Ole Petter Erlandsen gir oss en gjennomgang av flere gjennom­gripende rettslige endringer knyttet til slaveri, omsorg for fattige, rett til en fridag, barns rett til liv og et nytt syn på ekteskapet. Men noe av det mest interessante er hvordan kirken gikk til kamp mot klanens betydning til fordel for ideen om et felles folk ved å forby ekteskap i flere ledd. På den måten vokste den norske nasjonalstaten fram.

Samlet sett har Ole Petter Erlandsen gitt oss en bok som bør være uunnværlig for alle som har interesse for historie, og spesielt historien om kristendommens betydning for lovgivning, etikk og virkelighets­forståelse. Den er svært pedagogisk bygget opp med mange små kapitler som alle er viet til ett tema. Boka inviterer derfor til å bli lest. Du blir fort ferdig med ett kapittel, og vil gjerne lese mer.

Boka fyller et hull i norsk sakprosa. Ole Petter Erlandsen skriver godt, han har en god penn, har god oversikt over relevante kilder og drøfter relevante motforestillinger på en saklig måte. Den anbefales altså på det varmeste.

Bokens tittel: Anno 1024 – Året som forvandlet Norge
Antall sider: 318
Forlag: Proklamedia
Forfatter: Ole Petter Erlandsen

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.