Østerrikes konservative Frihetsparti (FPÖ) øker sin ledelse foran parlamentsvalget 29. september. Første store meningsmåling efter sommerferien gir FPÖ 28 prosent av stemmene, det er én prosent opp fra tidligere målinger. 

Vil ikke samarbeide

En koalisjon mellom Det konservative folkepartiet som får 24 prosent og Frihetspartiet ville være en naturlig utgang om disse tallene bekreftes ved valget, de har tidligere delt makten og overlapper hverandre på mange punkter: 

De ønsker å begrense den ulovlige innvandringen, de lover lavere skatter og er generøs overfor pensjonister, men ÖVPs toppkandidat, forbundskansler Karl Nehammer stikker kjepper i hjulene. Han utelukker en koalisjon med FPÖ under partiets nuværende leder, Herbert Kickl som beskyldes for å være «høyreekstrem».

Sammenlignes med Viktor Orbán

Herbert Kickl sammenlignes med Ungarns Viktor Orbán. Han tar opp temaer som befolkningsutskiftning og «remigrasjon» og sier det høyt:

– Jeg er ikke redd for å si det. Vi trenger remigrasjon. Hjemsendelse av migranter må fremskyndes. 

– Stopp islamiseringen

Kickl ønsker å suspendere retten til asyl ved hjelp av nødlovgivning. I valgmanifestet oppsummerer han migrasjons- og asylpolitikken under stikkordet «homogenitet». Målet er så få (muslimske) innvandrere som mulig og å stoppe «islamiseringen av Østerrike».

Frihetspartiet motsetter seg muligheten for familiegjenforening. Sosiale ydelser skal forbeholdes østerrikske statsborgere og med få unntak skal illegale migranter ikke ha rett til gratis medisinsk behandling. 

– Konservative meninger kriminaliseres

På kulturfronten er FPÖ bekymret for den «permanente hjernevasken fra transkjønnede», som virker «ødeleggende på vårt sosiale fundament». 

Fordi «konservative meninger tenderer til å bli kriminalisert», ønsker ikke FPÖ at følelsen av hat skal kunne straffes med mindre det konkret oppfordres til vold. 

FPÖ står i motsetning til systempartiene, for folkets interesser, for direkte demokrati og avstand til internasjonale organisasjoner. Østerrike skal ikke motta ordre fra EU, WHO eller internasjonale domstoler. Østerrike skal også være nøytralt og forholdet til Moskva skal normaliseres. 

Et sterkt høyre er ingen garanti

Igjen kan vi komme til å se at et sterkt høyreparti holdes unna makten. Forbundspresident Alexander Van der Bellen som tidligere var De grønnes talsmann, er ikke efter parlamentsvalget 29. september pålagt å gi regjeringsmandatet til største parti. Han kan gi oppdraget til nummer to – med andre ord mest sannsynlig ÖVP – som igjen må søke samarbeid med enten FPÖ på den ene side, eller sosialdemokratene og De grønne, eventuelt det venstreorienterte Neos, to partier som begge ligger an til å få rundt ni prosent av stemmene.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.