Belgia reagerer på Ungarns kunngjøring om at migranter i fremtiden vil bli fraktet til Brussel med buss. Planen til regjeringen i Budapest er «uakseptabel», sier den belgiske statssekretæren for asyl og migrasjon, Nicole de Moor.

Fredag presenterte den ungarske viseinnenriksministeren Bence Retvari flere busser fra det offentlige busselskapet Volanbusz med skiltet «Röszke – Brussel» for media. Röszke er en by ved en grenseovergang til Serbia der migranter kommer inn i landet.

Bussene er tildelt oppdraget med å videresende eventuelle migranter fra Ungarn til EU-hovedstaden Brussel.

Aksjonen er den ungarske regjeringens svar på rekordboten på 200 millioner euro som EU-domstolen ila landet som ikke ønsker å fylle opp landet med muslimske migranter.

– Brussel misbruker makten sin. De vil flytte migranter til Ungarn med makt. Dette er uakseptabelt. De vil bruke makt for å gjøre Ungarn til et migrantland, skrev Ungarns statsminister Viktor Orbán på Facebook i juni.

Ungarn truer EU med å gi migranter enveisbillett til Brussel

Regjeringen i Budapest beskrev boten som «fullstendig urettferdig», og kunngjorde at de ikke ville betale beløpet. Hvis Ungarn faktisk nekter å betale, kan EU-kommisjonen holde tilbake visse subsidier, skriver Die Welt.

Retvari sier at EU ønsket å «tvinge Ungarn til å slippe de illegale innvandrerne vi stopper ved landets sørlige grense inn i landet». Han fortsatte:

– Vel, etter å ha fulgt de europeiske prosedyrereglene vil vi tilby dem en gratis reise til Brussel.

– Hvis Brussel vil ha dem, skal de få dem.

I en kommentar til kunngjøringen fra Ungarn sa den belgiske statssekretæren for asyl, de Moor, at «dristighet av denne typen» var «skadelig og kontraproduktivt». De undergraver «solidariteten og samarbeidet i EU», og det er et «åpenbart brudd på europeiske og internasjonale avtaler».

Men Ungarn har hele tiden vært helt klare på at de ikke ønsker å slippe inn migranter, spesielt ikke fra muslimske land. Det er heller ikke så mange migranter som ønsker å bli værende i Ungarn, på grunn av manglende økonomisk støtte. Ungarn er ikke et rikt land, og selv vanlige ungarere må jobbe hardt bare for å klare seg.

Det kan virke som EU egentlig mener «full lydighet» når de bruker ord som «solidaritet og samhold».

Ungarn varslet en slik aksjon også i august. Den gang uttalte EU-kommisjonen at den var vant til «høylytte kunngjøringer av denne typen fra Ungarn».

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.