Sjeføkonom i Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen, mener amerikanere flest lever av vrangforestillinger når de tror at de har dårlig råd. Tallene forteller noe helt annet og det er de man skal stole på.

Økonomi er blant de sakene som velgerne bryr seg mest om ved årets valg. De fleste føler de har fått mye dårligere råd under Biden. Det snakkes om beløp på en 28.000 dollar for en vanlig familie. I året. Mange har måttet ta seg ekstra jobber for i det hele tatt å få det til å gå rundt.

Men de burde ikke klage. Det er ren innbilning at økonomien går dårlig. I virkeligheten går den så det suser, sa Andreassen på Dagsnytt Atten. Han mente vi sto overfor et uforklarlig psykologisk fenomen. En form for selvsuggesjon som får amerikanerne til å tro at de hadde det bedre under Trump.

Igjen dukker et velkjent fenomen opp: Norske «eksperter» vet mer om USA enn de som bor der. I Document hører vi på ca tre timer amerikansk nyhets-tv hver dag. Minst. Gjengangere er at folk presses ut av sine boliger fordi illegale innvandrere driver boligprisen i været og priser dem ut. Med befolkningsutskiftningen følger kriminalitet, men den er sikker innbilt den også. Høye renter vet ikke amerikanerne hva er, de fleste har bundet den, sier Andreassen. Det var noe helt annet enn den karusellen av kredittkortgjeld de fleste er prisgitt for i det hele tatt å kunne betale regninger og drivstoff.

Noen tar kapitalt feil. Noen lever i fantasiland. Er det amerikanerne?

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.