Polen mener Tysklands innstramminger ved grensen er uakseptable. Østerrike har tidligere kommet med kritikk. Også EU reagerer.

– De neste timene kommer vi til å ta kontakt med andre land som er rammet av Berlins avgjørelse, for å få i stand hastekonsultasjoner. Slike handlinger er uakseptable sett fra et polsk ståsted, sier statsminister Donald Tusk tirsdag.

En talskvinne for EU-kommisjonen sa samme dag at slike tiltak kun kan innføres i helt spesielle tilfeller. EU-land kan iverksette slike tiltak når de står overfor alvorlige trusler, men de må være «nødvendige og proporsjonale», ifølge talskvinnen. (NTB-AFP)

Ifølge Schengen-samarbeidet, som omfatter 25 av EUs 27 medlemsland og som Tyskland er en del av, skal mennesker få reise fritt mellom landene. Men dette gjelder egentlig EU-borgere. Dessuten har EU lovet å sikre EUs ytre grenser, et løfte som brytes til stadighet.

Etter flere alvorlige voldshendelser har tyske myndigheter besluttet å innføre passkontroll ved grensen til sine ni naboland, i første omgang for et halvt år. Ifølge innenriksminister Nancy Faeser skal det beskytte Tyskland mot «islamsk terror og alvorlig kriminalitet».

Tyskland innfører passkontroll ved alle grenser

Tysklands rause velferdsordninger tiltrekker seg store mengder migranter. Nå risikerer de å bli stanset på grensen såframt de ikke kan vise fram pass og gyldige innreisedokumenter. De fleste europeere vil trolig akseptere å vise fram passet ved grensepasseringer hvis dette kan redusere strømmen av migranter.

Samtidig nekter land som Ungarn å ta imot migranter, særlig fra muslimske land. Dette har påført Ungarn en gigantbot på 200 millioner euro for å ikke lyde ordre fra Brussel. Ungarn svarer med å klargjøre busser som skal sende eventuelle migranter med enveisbillett til Brussel.

I Tyskland har AfDs fremgang tvunget Merkels tidligere parti CDU til å ta problemene migrasjonen fører til på alvor.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.