En indisk domstol dømte lørdag den 22 år gamle Mohammad Abbas til døden for i 2023 å ha voldtatt og drept på en 16 år gammel jente. 

– Dødsstraff fra dag én

Dommen er historisk i den forstand at dommeren, Anita Mehrotra Mathur, fant Abbas skyldig i forbrytelsen bare én dag efterat nasjonalforsamlingen i Vest-Bengal enstemmig vedtok Aparajita Woman and Child Bill, 2024 som skjerpet straffen for voldtekt til dødsstraff.

Den nye loven – som er utarbeidet i kjølvannet av en særdeles opprørende voldtekt og drap av en nyutdannet lege på et sykehus i Kolkata 9. august – gir dødsstraff for voldtekt dersom overgrepet fører til offerets død eller efterlater henne i en vegetativ tilstand, og livstidsstraff uten prøveløslatelse for andre utfall.

Under debatten i nasjonalforsamlingen i forkant av vedtaket, beskrev Vest-Bengals delstatsminister Mamata Banerjee lovforslaget som «historisk» og krevde «dødsstraff fra dag én».

Slo henne momentant ihjel

Og Mamata Banerjee fikk det som hun ville. Den 21. august 2023 fant politiet liket av den mindreårige jenta som var kledd i skoleuniform. Syv timer senere arresterte de Mohammad Abbas. Han hadde tvunget seg på den unge jenta og da hun gjorde motstand slo han henne momentant ihjel.

Abbas ble ifølge statsadvokaten, «siktet kidnapping efterfulgt av voldtekt og drap»:

– På overvåkningsvideoen ser vi gjerningsmannen ta offeret med til åstedet og forlate det efter å ha begått ugjerningen.

Mohammad ba om mildere straff med henvisning til at han tidligere er ustraffet og har en ung datter og en mor som er avhengig av ham, mens påtalemyndigheten la ned påstand om dødsstraff og han ble dømt til døden i henhold til paragraf 302 i den indiske straffeloven og paragraf 6 i Protection of Children from Sexual Offences Act.

Offerets mor brast i gråt da dødsdommen ble lest opp på lørdag:

– Etter mer enn ett år er min datter endelig blitt vist rettferdighet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.