I Høyres utkast til nytt partiprogram, som ble lagt fram i går, kommer det fram at partiet vil stramme inn innvandringspolitikken i Norge.

– Høyre har alltid hatt en streng, forutsigbar og rettferdig innvandringspolitikk. Men i dette programmet er vi i sum noe strengere enn vi har vært tidligere, sier Mari Holm Lønseth, nestleder i programkomiteen i Høyre, til Klassekampen.

Hun peker på at antallet asylsøkere til Europa øker, og nå er på det høyeste nivået siden flyktningkrisa i 2015 og 2016.

– Vi er nødt til å sørge for et nivå som gjør at de som kommer inn, blir integrert på en god måte. Og vi mener at Norge må forberedes på det som kan bli en potensiell ny flyktningkrise, på toppen av det vi allerede står i med Ukraina. Særlig når vi ser at våre naboland har strammet inn sin innvandringspolitikk, sier Lønseth.

Unge Høyre-leder Ola Svenneby foreslo i fjor full innvandringsstopp, men Høyre går ikke så langt som ungdomspartiet sitt.

De har likevel lagt til et nytt punkt om at Høyre vil «holde antallet kvoteflyktninger lavt i årene framover, og se antallet kvoteflyktninger i sammenheng med asylankomstene».

Nøyaktig hvor lavt dette antallet skal være, er Høyre mer usikre på.

– Vi har ikke tatt konkret stilling til et tall. Nå er det 1000, som vi mener er lavt, men det kan også være lavere, sier Lønseth.

For å sette det i et perspektiv, foreslo Støre-regjeringen i årets statsbudsjett å halvere antallet kvoteflyktninger Norge tar imot, fra 2000 til 1000.

I familiegjenforenings­politikken vil derimot Høyre stramme inn mer fra dagens regelverk enn det Unge Høyre vil. Høyre ønsker å gjøre det både dyrere og vanskeligere for personer som ønsker familiegjenforening.

Partiet foreslår også å stramme inn slik at så færre får permanent oppholdstillatelse og flere blir deportert. Høyre vil at asylsøkere «som hovedregel» kun skal få midlertidig opphold. De vil også gjennomgå regelverk og praksis knyttet til tilbakekallelse av oppholdstillatelser «med mål om at flere straffbare handlinger skal føre til utvisning».

– I programmet er vi også åpne på at vi ser utfordringer med asylsystemet i dag, sier Løseth.

I dag er det over 100 millioner mennesker på flukt i verden, men de aller færreste av dem vil dra til Europa.

– Det vil kun være noen få som har mulighet til å legge på flukt til Europa. Derfor må vi se på hvordan vi kan legge til rette for å hjelpe mer i nærområdene, sier Løseth.

Det betyr at Høyre nå er åpne for å finne ulike former for tredjelandsløsninger.

Nestleder i FrP Hans Andreas Limi sier han er fornøyd med det han har sett i Høyres program.

– Vi ser at Høyre kommer med forslag til en del innstramninger på innvandring og integrering. Det er bra dersom Høyre kommer etter og ser behovet for å innføre en del tiltak som de tidligere har vært imot, avslutter han.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.