Det er fare for akutt strømmangel i Göteborg denne vinteren, delvis på grunn av det grønne skiftet. Dette melder SVT.

Behovet for strøm øker i takt med at store bedrifter går over til fossilfritt for å «avkarbonisere samfunnet», slik blant annet EU ønsker. Det voksende behovet for elektrisitet risikerer å gå raskere enn strømnettet rekker å bygge ut.

Sveriges energibehov kan øke med nesten en kjernekraftreaktor i året i løpet av et par år – i et tiår. Göteborg og Vest-Sverige er noen av stedene som står i sentrum for dette, i likhet med Volvo Cars og Northvolts nye batterifabrikk. Hvis ingenting gjøres, kommer det ikke til å være nok strøm i Göteborg. «Det er et gap fram til midten av 2030-tallet», sier Lars Edström, administrerende direktør i Göteborg Energi Nät, til avisen Göteborgs-Posten.

«Det grønne skiftet» som økonomisk synkehull: Northvolt taper 31 millioner – per batteri

Går Sveriges prestisjefylte batterifabrikk konkurs?

I dag er både strømnettet og den regionale strømproduksjonen utilstrekkelig for å dekke behovet som oppstår når for eksempel Volvo utvider sin virksomhet med en batterifabrikk i Torslanda.

I løpet av de neste 10-12 årene anslår Göteborg Energi at strømbehovet i kommunen vil øke med rundt 600 MW. Dette er like mye som brukes i hele Malmö på en kald vinterdag.

«Hvis vi ikke gjør noe, blir det overbelastning i nettet, og da kan det skje det samme som det kan skje i stikkontakten hvis du kobler til for mange apparater. Sikringen går, og det blir mørkt». Dette uttaler Lars Edström til SVT.

Mario Draghis plan for EU: Vekst gjennom «avkarbonisering»

Norge trenger mer vindkraft for å «dekarbonisere samfunnet»

I dag produseres i underkant av 30 prosent av strømmen i Västra Götaland regionalt, noe som ifølge rapporten Framtidens elförsörjning i Västra Götaland av Västra Götalandsregionen och Svenskt kraftnät må økes til 60 prosent innen 2030 hvis man skal ha en sjanse til å dekke etterspørselen.

Dette skal oppnås med vindkraft til havs, men på kort sikt også med gassturbiner og kraftvarmeverk.

I tillegg må strømnettet bygges ut for å kunne overføre den nye strømmen dit den trengs, men det kan ta lang tid før et utvidet strømnett kommer på plass, ifølge Göteborgs Energi. Derfor er det behov for andre løsninger inntil videre.

Göteborg kan komme til å oppleve akutt strømmangel allerede i vinter. Dette er vurderingen til Jonas Attenius (S), formann i Göteborgs bystyre. I et slikt scenario vil strømmen bli rasjonert etter en forhåndsbestemt plan. «Huseiere er i trøbbel», advarer Attenius. Samtidig er han bekymret for at allerede vedtatte industrietableringer også kan stå i fare.

Attenius frykter at privatpersoner og husholdninger kan stå uten strøm i nær framtid.

«Det mest akutte er at det ikke finnes nok. Vi er i den situasjonen vi er i nå. Si at vi får en skikkelig kald vinter med høyt trykk og høyt forbruk, da har vi en situasjon med underdekning her allerede i vinter», sier han til Göteborgs-Posten.

Han legger til at det allerede er knapphet på effekttoppene. Situasjonen har ført til at kommunestyret for to år siden utarbeidet en plan for å koble brukere fra strømnettet. Planen beskrives som «veldig konkret» og prioritert i en bestemt rekkefølge.

I en slik situasjon får sykehusene første prioritet, og deretter «kan huseieren forvente å miste strømmen».

«Jeg er veldig bekymret for dette, tida er i ferd med å renne ut. Det trenger ikke å skje innen 2030, det er nå. Nå faller det bare fra hverandre for oss. Hele bransjen skriker etter ny, grønn strøm. Det må skje raskt».

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.