Regjeringen har mandag presentert nok en støttepakke til Ukraina, den syttende i rekken. Under mandagens pressekonferanse meldte forsvarsminister Pål Jonson (M), Aron Emilsson (SD), Mikael Oscarsson (KD) og Joar Forssell (V) at de nå har bestemt seg for en støttepakke tilsvarende 4,6 milliarder svenske kroner. Forsvarsministeren var tydelig på at Ukraina har grønt lys til å bruke det svenske utstyret til angrep langt inn på russisk territorium.

Siden i vår har Sverige hatt en ramme for militær støtte til Ukraina i årene 2024-2026 på 75 milliarder. Ifølge forsvarsminister Pål Jonson betyr den siste støttepakken at Sverige går inn i en ny fase med militær støtte til Ukraina, hvor fokus er på produksjon i stedet for donasjon.

Innholdet i støttepakken er slikt materiale som har blitt bedt om av Ukraina. Den inkluderer blant annet seks krigsskip – i tillegg til de ti som ble annonsert i en støttepakke allerede i fjor vår – ytterligere luftvernroboter av typen Robot 70, droner, panservernkanoner, granatkastere og tankminer, samt personlig utstyr som vernemasker, hjelmer og vinterutstyr.

Støttepakken inneholder tre større anskaffelser av materiell som skal utføres av enten det svenske forsvaret eller det svenske försvarets materielverk (FMV). Verdien av disse anskaffelsene beløper seg til ca SEK 600 millioner og vil blant annet inkludere ytterligere 40 mm ammunisjon til de femti kampkjøretøyene 90 som tidligere ble sendt til Ukraina og kamuflasjeutstyr for to hundre donerte pansrede kjøretøyer av Pbv 302-modellen.

Pål Jonsson var tydelig på at Sverige ikke legger noen geografiske begrensninger på hvordan Ukraina velger å bruke materialet. Det betyr at det er fritt fram for Ukraina å bruke de svenske våpnene til angrep langt inn på russisk territorium.

–  Vi kommer att stödja Ukraina långsiktigt och så länge det krävs. Sverige, och en del andra länder, anför också att vi inte lägger några geografiska restriktioner på de plattformar och system som vi donerar till Ukraina, utan enligt internationell rätt har Ukraina rätt att försvara sig inom och utom sitt territorium, sa Jonson under pressekonferansen.

Støttepakken inneholder også omtrent 700 millioner svenske kroner for «finansielle donasjoner til fond og andre multilaterale initiativer» i løpet av inneværende år.

Så langt har Sverige bidratt med 48,1 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina. Bare i 2024 har Sverige bidratt med til sammen 25 milliarder i militær støtte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.