Den folkekjære artisten Øystein Sunde har blitt 77 år gammel, og har i disse dager gitt ut en ny selvbiografi.

«Sånn er’n bare», heter biografien, gitt ut på Manuskript forlag, som går i dybden i Øystein Sundes liv. En mann som fra scenen vitser og sjarmerer, og egger publikum til å skoggerle, men som etter teppefall egentlig er ganske sky, og som kanskje aller helst bare vil pusle med sitt i fred, skriver Dagsavisen.

Sunde forteller at han slett ikke var flink i norsk på skolen, og syntes det hele ble «drøft meg her, og drøft meg der». Han begynte å hate norsk stilskriving.

– De flinkeste jentene i klassen skrev fire sider og sånt, vet du, mens jeg fikk en halvside. Og «nuggen» i norsk, sier Sunde.

Til tross for årtier med karriere har Sunde styrt unna de store kontroversene. Han er ingen krigshisser, men opplevde å bli utestengt fra NRK.

Det var låten «2003, en butikk-odyssé» som ble for sterk kost for NRK.

– Det er første gang jeg ble nektet spilt i radioen. Vi lo godt av det, og plata solgte jo så det holdt, sier Sunde, som legger til at det i 2024 er få som hadde fått bakoversveis av å høre ordet «ballaklem» klemt inn i en låt.

– Det kommer jo stadig nye kull med fjortenåringer, rett og slett. De finner sin egen humor og ler av sine ting. Jeg husker veldig godt da vår generasjon fikk Hørerøret, med Rolv Wesenlund, Harald Heide Steen jr. og Gunnar Haugan, midt i trynet. Vi lo så vi skreik, men foreldra mine skjønte ingenting av den humoren. Sånn er det, hele tiden. Det er stadig nye ungdommer, som ler av nye ting, sier artisten.

På spørsmål om hvordan han er når det oppstår konflikt, svarer Sunde at han nok er litt konfliktsky, men at det finnes ting som gjør ham forbannet.

En slik ting er det grønne skiftet.

– Nei altså, hvis jeg ikke finner parkeringsplass … Det mener jeg! Oslo er i ferd med å ødelegge seg selv. Folk som bor utenfor og har et eller annet de skal i Oslo, det kan de bare glemme! Vi har leilighet på Torshov, og vi får ikke brukt den. De har tatt alle parkeringsplasser til elbil og de greiene der, sier Sunde og legger til:

– Du kan ikke redde verden med grønt blekk i skriveren, ikke sant!

Sunde sier han ikke har noen politiske saker han brenner for, men minner om at Astrid Lindgren en gang skal ha sagt at det ikke er noe i veien med å være lat.

«Tenk om det ble krig, og ingen orker å gå dit», skal hun ha sagt.

– Jeg har ofte tenkt at det er latskap som driver menneskeheten fremover. Du gidder ikke skrive brev for hånd, du kan bruke Chat GPT. Det er på godt og vondt, avslutter Sunde.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.