72 mennesker omkom i brannen som startet på et kjøkken i Grenfell Tower i Vest-London like før klokken 01.00 den 14. juni 2017.

De døde fordi brannen spredte seg ved en kledning som eierne Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO) hadde bestilt og satt opp på fasaden.

Dette konkluderte Building Research Establishment to the Grenfell Tower Inquiry i en hemmelig rapport som ble lekket i 2018.

Den opprinnelige fasaden på Grenfell Tower, som består av eksponert betong og, gitt alderen, sannsynligvis vinduer med tre- eller metallrammer, ville ikke ha utgjort et medium for brannspredning oppover den utvendige overflaten.

Denne uken kom fase 2-rapporten om tragedien, ledet av Sir Martin Moore-Bick. Også her blir kledningen av fasaden og hvordan man  omgikk  grunnleggende sikkerhetstilsyn under oppføring tildelt mye av skylden.

Det rapporten ikke gjør, er å stille det åpenbare spørsmålet – hvorfor ble kledningen i det hele tatt montert? skriver James Heartfield i Spiked.

Klimatiltak

Stephanie Barwise QC, som representerte de overlevende og pårørende, sa i 2021 at brannen var den «forutsigbare, men utilsiktede konsekvensen» av et «prisverdig ønske om å redusere karbonutslippene», kombinert med byggebransjens grådighet når det gjaldt kostnadskutt.

Kledningen ble oppført på Grenfell Tower i 2012 for å redusere klimautslippene etter kravene fra  Climate Change Act 2008. I 2010 publiserte daværende klimaminister for Labour, Ed Milliband, documentet Warm Homes, Greener Homes, som identifiserte sosialboliger som avgjørende for å spare energi og redusere karbonutslipp.

Også lokale myndigheter i London bidro med stadig strengere klimakrav.

Hounslow Council forpliktet seg til å redusere CO2-utslippene fra sine aktiviteter med 40 prosent innen 2017, sammenlignet med referanseåret 2007/08.

Grenfell Tower ble rammet av denne trenden, og i 2017 brant bygningen ned, og 72 mennesker mistet livet. Dette er den dødeligste brannen i Storbritannia siden andre verdenskrig.

I kommunens planleggingssøknad for oppussingen av Grenfell Tower fremgår det også tydelig at hovedpoenget med overkledningen var bærekraft, ettersom den ville føre til «en dramatisk forbedring av varmetapet med ny isolasjon og lufttetting, noe som vil gi betydelige energibesparelser».

Etter utført arbeid skrøt kommunen av hvor grønne boligene hadde blitt for å redde klimaet. Men prisen for de som bodde der ble fryktelig høy.

Ifølge rapporten visste britiske myndigheter om farene ved kledningen i 26 år uten at noe ble gjort, skriver Sky News. De ble gjort oppmerksom på faren allerede i 1991 etter en annen alvorlig brann.

Etter brannen av Grenfell Tower har man stanset oppføringen av lignende kledning på andre bygninger. Men 4630 bygninger på elleve meter eller høyere har fortsatt utrygg kledning, og utbedringsarbeidet har ikke startet på halvparten av dem, ifølge en oversikt fra myndighetene.

Det er ingen tvil om at 72 menneskeliv gikk tapt, hovedsakelig fordi skruppelløse selskaper og lovgivere tok snarveier for å klistre billige og farlige materialer på sidene av store arbeiderklassegårder.

Selv om kostnadsbesparelsene bærer en betydelig del av ansvaret, var det klimahysteriet som førte til at kledningen var nødvendig.

Brannen som rammet Grenfell Tower, og de 72 dødsofrene brannen medførte, var en katastrofe drevet frem av klimamål.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.