Dansk politi får nå lov til å bruke ansiktsgjenkjenning i alvorlige saker. Dette melder DR.

De voksende problemene med alvorlig gjengkriminalitet har ført til at politiet har etterspurt denne muligheten.

Og nå har de fått den. I hvert fall i saker som drap, grov vold og voldtekt, og i situasjoner «av betydning for rikets sikkerhet», heter det i en pressemelding fra det danske Justisdepartementet.

Det er regjeringen, SF, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti, som står bak avtalen om å tillate politiet å bruke ansiktsgjenkjenning.

Politiet får lov til å bruke verktøyet, som kan gjenkjenne både ansikter og gjenstander som for eksempel en bestemt sykkel, på videomateriale som er samlet inn i forbindelse med etterforskningen av en sak. De får imidlertid ikke lov til å bruke ansiktsgjenkjenning i sanntid, det vil si på videokameraer mens de kjører.

Dette er kontroversielt. Blant annet har Dommerforeningen kalt det et «meget stort inngrep». Foreningens leder, Mikael Sjöberg, går inn for bruk av ansiktsgjenkjenning, men han mener det bør begrenses, slik at politiet først må ha rettskjennelse – akkurat som når de skal ransake eller avlytte.

Justisminister Peter Hummelgaard skriver i en pressemelding at han er «villig til å gå langt» for å sikre danskenes sikkerhet.

Ifølge ministeren og politiet er det et etterforskningsverktøy som vil spare politiet for mye tid når de skal gå gjennom videomateriale for å finne en bestemt person.

DR skriver at i første omgang er det Københavns politi som får tilgang til verktøyet. Det forventes å være klart innen utgangen av året.

Svensk politi kan få patruljere i Norge for å bekjempe gjengkriminalitet

Dette skjer mens det er økende bekymring i Danmark, Norge og Finland for at de dødelige gjengkrigene som pågår i Sverige skal spre seg over grensa.

Ifølge dansk politi har det vært eksempler på at gjenger i Danmark har betalt tenåringer fra Sverige for å utføre «skittent arbeid», som drapsforsøk, for dem.

Justisminister Peter Hummelgaard har tidligere omtalt dem som «barnesoldater».

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.