Dommer Juan M. Merchan på sitt kontor i New York den 14. mars 2024. Foto: Seth Wenig / AP / NTB.

Dommer Juan Merchan har avgjort at straffe­utmålingen mot Donald Trump i saken i New York hvor han er blitt funnet skyldig i forfalskning av forretnings­dokumenter, skal utsettes til 26. november – det vil si etter president­valget i USA, som finner sted den 5. november.

Merchan viser da også til president­valget i sin omstendelig formulerte begrunnelse for utsettelsen. Fox News siterer et brev fra dommeren:

«Allmennhetens tillit til rettssystemets integritet krever en straffeutmålingshøring som er helt og holdent fokusert på juryens kjennelse og avveiningen av skjerpende og formildende omstendigheter, uten distraksjoner eller forvrengninger.»

«Dessverre befinner vi oss nå på et sted i tiden som er fylt med kompleksitet som gjør det vanskelig å oppfylle kravene til en eventuell straffeutmålingshøring. I samsvar med visse av begrunnelsene som tiltalte har lagt frem, og grunnene for utsettelse som tiltalte har gitt, kombinert med den unike tidsrammen denne saken befinner seg i, vil avgjørelsen om [begjæringen] og straffutmålingen bli utsatt for å unngå ethvert inntrykk – uansett hvor uberettiget det måtte være – av at saken har blitt påvirket av eller søker å påvirke det nært forestående presidentvalget, der tiltalte er kandidat», sier Merchan.

Trump-leiren fastholder at påtalemyndigheten aldri hadde noen sak:

Trump ble funnet skyldig i en enestående rettssak på alle de 34 tiltalepunktene om forfalskning av forretningsdokumenter i første grad, etter en seks uker lang rettssak som stammer fra Manhattan statsadvokat Alvin Braggs etterforskning.

Steven Cheung, talsmann for Trump-kampanjen, sa til Fox News Digital: «Det bør ikke bli noen dom i Manhattans statsadvokats heksejakt og valginnblanding. Som påbudt av USAs høyesterett, bør denne saken, sammen med alt det andre Harris–Biden-jukset, avvises.»

Det er ikke første gang straffeutmålingen utsettes. Den skulle opprinnelig skje 11. juli, men ble først utsatt til 18. september.

Trump har allerede anket kjennelsen i saken i New York, og forsøker å få hele saken avvist.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.