Norges fotballandslag åpnet i dag sesonges UEFA Nations League med bortekamp mot Kasakhstan. Alt annet enn seier ville være en fiasko.

Det norske laget burde være godt forberedt, etter at Norges fotballforbund spanderte 3,7 millioner kroner på privatfly slik at spillerne skulle få en så behagelig reise som mulig.

På oddsen fikk man kun 1,3 ganger pengene hvis man var dum nok til å satse på norsk seier. De var, med andre ord, enorme favoritter ifølge bookmakere.

Norge åpner bra, og presset Kasakhstan bakover på banen. Men de store målsjansene uteble. Etter en halv time har Norge klart en nesten-sjanse etter en god prestasjon av Antonio Nusa, men dette holder foreløpig ikke mål.

Etter 31 minutter får debutant Felix Horn Myhre en meget god sjanse, men Brann-spilleren presterer å bomme på mål fra rundt 11-12 meter, helt uforstyrret. Ballen er så vidt innom tverrliggeren. En elendig avslutning, godt forarbeid av Alexander Sørloth.

En kjedelig første omgang ender målløst. Siden jeg hadde glemt å starte kampen litt for sent, måtte jeg lide meg gjennom reklamepausen. Men reklamen var nesten mer underholdende enn selve kampen så langt.

Den største gleden er at Solbakken har lovet å gå av som landslagstrener om ikke så alt for lenge.

Solbakken sier han trolig slutter som landslagstrener etter VM

Andre omgang

Norge fortsetter å ha ballen, men jeg begynner med andre ting for å få tiden til å gå. For det er lite å bli imponert av.

Nusa presterer igjen, og etter noen minutter leverer han et ferdigscoret innlegg til Haaland. Men vår superstjerne svikter, og treffer stolpen fra kort hold. Der bør helten fra Jæren score!

– Det er nesten utrolig å se Haaland sette den ballen i stolpen, sier TV2s kommentator Jesper Mathisen.

– Det er jo på nivå med straffespark.

Det er som om det hviler en forbannelse over det norske landslaget, og forbannelsen har et navn: Ståle Solbakken. Det er muligens urettferdig å gi Solbakken skylden for åpenbare tabber begått av spillerne, men jeg klarer ikke la være.

Hvis Norge ikke vinner denne kampen så vil jeg også gi skylden til den ubrukelige sjefen for NFF, Lise Klaveness. Så bitter (og kanskje usaklig) er jeg faktisk, etter 24 år siden sist Norge kvalifiserte seg til et mesterskap.

Først etter 70 minutter velger Solbakken å bytte ut tre spillere. Han er jo vaksinert (med en haug av boostere) mot fornuftige bytter, og jeg regner det som ren flaks at han ikke bytter ut Norges beste spiller Nusa.

Nusa var absolutt ikke glimrende, han var bare minst elendig.

Når det er ti minutter igjen av ordinær tid, og Norge er i desperat behov for scoring, så spilles ballen fram og tilbake i forsvarsleddet. Jeg har lyst til å rive meg i håret, men mangler hår å rive i.

Man tar seg i å nesten håpe på at Kasakhstan scorer, bare for å gni fiaskoen inn i de woke ansiktene til Solbakken og Klaveness. Men man biter seg i det, et sted går tross alt grensen.

Etter 87 minutter har Norge levert kun ett eneste skudd på mål.

– Hvordan får man så mange gode spillere til å framstå så svake kollektivt? sier Mathisen.

– En nitrist start på helgen, var kommentator Morten Langlis nådeløse dom.

Det legges til tre minutter. Det hjelper ingenting. Den norske fiaskoen under Solbakken fortsetter.

Mandag møter vi Østerrike på Ullevaal. Dette er et langt sterkere lag en dagens motstander, og Norge må nesten vinne for å henge med. Jeg er ikke særlig optimistisk, for å si det mildt.

Alt går galt i Norge for tiden, og dette symboliseres ved landslagets elendige prestasjoner. Problemet i alle krisefelt er de samme: Elendig ledelse.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.