Fjorårets globale varmerekord for august ble tangert forrige måned, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste.

Ferske tall fra klimaovervåkingstjenesten C3S ble offentliggjort natt til fredag. Beregningene viser at gjennomsnittstemperaturen i verden i august var på 16,82 grader.

Dette er nøyaktig det samme som i august i fjor, da det ble satt ny global varmerekord for denne måneden.

Snittemperaturen globalt de tre siste månedene er den høyeste som noen gang er registrert i perioden på året med sommer på den nordlige halvkule. Den høyeste daglige globale snittemperaturen som noen gang er registrert, var i slutten av juli.

– De temperatur-relaterte ekstremene vi har sett denne sommeren, vil bare bli mer intense, med mer ødeleggende konsekvenser for menneskene og planeten, hvis vi ikke raskt tar grep for å redusere utslippene av klimagasser, sier Samantha Burgess, klimaovervåkingstjenestens visedirektør.

Hun mener rekken av varmerekorder øker sannsynligheten for at snittemperaturen i verden i 2024 blir enda høyere enn i rekordåret 2023.

Fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik sier at hver økning i temperaturen gjør både mennesker og naturen mer sårbar for klimaendringene.

– Det er derfor viktigere enn noen gang at vi i Norge og alle land i verden kutter utslippene raskt og holder fast på de ambisiøse målene vi har satt oss for å begrense klimaendringene, sier Sandvik til NTB.

Sandvik, som til vanlig er statssekretær i næringsdepartementet, vikarierer for Andreas Bjelland Eriksen, som er på foreldrepermisjon.

– Selv om Sør-Norge har opplevd kaldere vær enn vanlig for august, er klimaendringene fortsatt en realitet. På fastlandet opplever vi mer ekstremvær enn tidligere, og ingen steder i verden går oppvarmingen hurtigere enn ved polene, sier han videre.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.