Alexandre de Moraes ved Brasils føderale høyesterett beordret forrige fredag «umiddelbar og fullstendig suspensjon» av Twitter/X inntil selskapet underkaster seg alle hans krav om sensur og stenger kontoer som «sprer feilinformasjon». 

Bot på 95.000 kroner 

Personer eller bedrifter som omgår Moraes’ nettsensur ved hjelp av VPN, risikerer en bot på 50.000 brasilianske real, ca. 95.000 kroner. 

Et VPN – «virtuelt privat nettverk» – kan brukes til å simulere at du befinner deg i et annet land enn du er i, noe som gir tilgang til nettsteder og innhold som er blokkert i din region. 

Går rundt forbudet

Bruken av VPN skjøt i været med 469 prosent noen timer etter at X ble forbudt i Brasil, og økte til 1600 prosent dagen efter, ifølge cybersikkerhetsselskapet VpnMentor.

– Seier for ytringsfriheten, twitrer Doge Designer. X er fortsatt nyhetsapp nr. én i Brasil, selv efter fem dagers suspensjon. Brasils befolkning nekter å gi seg i forsvaret av ytringsfriheten til tross for at VPN-bruk bøtelegges. 

Høyesterett utfordrer Moraes

Det konservative partiet Novo krever at høyesterett ved hastevedtak opphever forbudet mot Twitter/X og fjerner bøtelegningen av VPN-brukere. Denne saken vil ikke bli tatt av lederen for den føderale høyesterett, men av hele høyesterett, ifølge høyesterettsdommer Kassio Nunes Marques. 

– Den konstitusjonelle kontroversen er sensitiv og har konsekvenser for den offentlige og sosiale orden, så jeg anser det som relevant å sende den til behandling i hele Høyesterett, sier Marques. 

Brasil demonterer ytringsfriheten

Kjøp Totalitarismens psykologi her!
Kjøp eboken her!

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.