Leder i Frimodig kirke skulle gjerne sett at minst én av de fem nominerte bispekandidatene i Oslo sto for et tradisjonelt ekteskapssyn.  En konservativ biskop må hovedstaden trolig se langt etter, tror biskop emerita Solveig Fiske.

Denne uken ble det kjent hvilke fem kandidater som kan bli ny biskop i Oslo, Asker og Bærum. Enkelte var raskt ute med å kritisere sammensettingen av listen.

«Ingen av kandidatene er negative/kritiske til likekjønnet vigsel eller Kirken på Pride. Det er en skandale for Den norske kirke at det ikke lenger inkluderes konservative kandidater også i liberale bispedømmer til disse rundene i prosessen med å finne ny biskop», skrev Therese Egebakken på Facebook-siden sin tirsdag. Hun er medlem av Stavanger bispedømmeråd.

I Frimodig kirke er de tydelige på at ekteskapet er forbeholdt én mann og én kvinne. Det er et syn mange av medlemmene deres sympatiserer med og er opptatt av, ifølge Oddgeir Sølvfæstersen, leder av den kirkepolitiske listen Frimodig kirke.

– Det er fordi man i stadig større grad opplever at rommet for å ha to likeverdige syn på spørsmålet om likekjønnet vigsel, utfordres i praksis, sier han til Vårt Land.

Sølvfæstersen lurer på hvor det såkalte mangfoldet er nå.

– Vi ser i dag at få av biskopene står for at ekteskapet kun er mellom mann og kvinne. Vi er derfor opptatt av at også vårt syn får en forankring i Bispemøtet gjennom de biskopene som tilsettes, sier han.

Også Dagen-kommentator Espen Ottosen påpeker at Stein Reinertsen er den eneste av biskopene i Den norske kirke som fastholder at ekteskapet er en ordning for mann og kvinne.

Solveig Fiske er tidligere biskop i Hamar bispedømme. På spørsmål om listen over de nominerte burde hatt minst én konservativ kandidat, svarer hun:

– Det er nå selvsagt med likekjønnet vigsel i Den norske kirke. Å ha en biskop som er i mot dette i Oslo ville være umulig både inn i offentligheten generelt og for ansatte og folkevalgte i Oslo bispedømme.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.