Sveriges største straffesak om miljøkrim startet denne uken. Elleve personer er tiltalt for ulovlig deponering av 200 000 tonn miljøskadelig avfall i naturen.

Det nå oppløste selskapet med navnet NMT Think Pink, med den tidligere stripperen Bella Nilsson (54) i direktørstolen, har stått i sentrum av etterforskningen.

Nilsson ble kjent som sjef på ulike «porrklubbar» i den svenske hovedstaden da karrieren som stripper var på hell, og gikk fra 2014 inn i den selvtitulerte rollen som «Skrapdronningen» i Think Pink.

Til Sverige som tenåring

Nilsson er født i Iran og heter opprinnelig Isabella Khatibi Ghabagh Tabeh.

Hun kom ifølge Expressen til Sverige som tenåring på 1980-tallet. Etter at hun ble arrestert i 2020, byttet hun navn på nytt, til det mer iranskklingende Fariba Vancor. Da hadde firmaet operert i seks år under hennes ledelse. Det ble stiftet i 1998 av hennes eksmann, Thomas Nilsson, som også er tiltalt i saken.

Ubehandlede miljøgifter

Avfallet Think Pink gravde ned eller dumpet på en rekke ulike steder i Sverige, inneholdt store mengder miljøgifter, ifølge tiltalen. Den omfatter hele 45 000 sider saksdokumenter. 150 personer skal vitne.

Påtalemyndighetene mener selskapet aldri hadde planer om å behandle søppelet på lovlig måte, så bly, kvikksølv, arsenikk, PCB og andre farlige stoffer skal ha blitt sluppet urenset ut i luft, jord og grunnvann.

Giftene stammer fra byggematerialer, elektronikk, metaller, plast, trevirke, dekk og leker, blant mye annet.

Forretningsmodellen minner om hvordan mafiaorganisasjonen Camorra i Napoli-området har drevet avfallshåndtering siden midten av 1980-tallet. Steder hvor mafiaen dumper og brenner avfall illegalt, mens korrupte offentlige ansatte betales for å se en annen vei, har opplevd 30-50 prosent økt forekomst av ulike krefttyper.

Dumpet i naturen

I tråd med firmanavnet, brukte Think Pink rosa sekker til å samle byggeavfall på gatene i Stockholm.

Think Pink avfallssekker

Takket være kjendiseri, markedsføring og den svenske Gaselleprisen hadde Think Pink suksess med å få kommuner, byggefirmaer og sameier til å skrive kontrakt med dem om resirkulering av byggeavfall. På det meste omsatte firmaet for 129 millioner kroner i året.

Påtalemyndighetene i Sverige mener skrapdronningens ansatte deponerte avfall som var «usortert, knust, makulert og/eller uten tilstrekkelig beskyttelse» i fyllinger som de overlot til seg selv i naturen.

Politiet og miljømyndighetene så først ikke sammenhengen, fordi lovbruddene var spredt utover på mange steder i landet. Mye av avfallet var pakket inn i plast slik at det så ut som høyballer, skriver Dagens Nyheter.

Dronningen selv kom til rettslokalet tirsdag, iført mørke solbriller. Hun dyttet bort journalistenes mikrofoner da de prøvde å få henne i tale.

Straffesaken kommer sannsynligvis til å vare helt til mai 2025. Saken er så omfattende at etterforskningen måtte avgrenses til 21 steder i landet, for at påtalemyndighetene skulle klare å ferdigstille saken innenfor lovpålagte tidsrammer.

– Heksejakt

Da Nilsson ble arrestert i 2020, forsvarte hun seg i mediene med at selskapet hadde blitt offer for en konspirasjon, organisert av konkurrenter. Hun har også kalt saken for en heksejakt.

– Det var ikke derfor jeg kom til Sverige, for å bli behandlet som en kriminell, skal hun ifølge Nyheter 24 ha sagt i forhør.

Men 54-åringen har ikke rent rulleblad. Ifølge TV4 satt hun inne i tre og et halvt år for brudd på regnskapslovene på en av sexklubbene ble leder for etter å ha slått seg opp som stripper i Stockholm. I dette miljøet hadde hun ifølge TV-kanalen en kobling til Sveriges største gangstere på den tiden, serberen Mille Marković, som ble skutt og drept i 2014.

Dette kom frem i forbindelse med dokumentaren «Queen of trash – sexklubbene, søppelet og lovbruddene», som TV4 viste i vinter.

Boss som ulmet i et år

Den eksentriske gründeren Leif-Ivan Karlsson, som har vært med i et realityprogram på TV, og «avfallsmegleren» Robert Silversten er blant de andre tiltalte. Magnus Karlsson, en konsulent som hjalp selskapet med å få godkjent offentlige kontroller, er tiltalt for medvirkning.

Alle de elleve tiltalte nekter straffskyld.

Flere svenske kommuner krever erstatning for opprydding og sanering på til sammen 260 millioner svenske kroner.

Det største kravet kommer fra Botkyrka kommune, der Think Pinks avfallshauger tok fyr og ulmet og brant i rundt et år, i nærheten av to naturreservater.

Det er tatt beslag i en kvart milliard kroner fra selskapets bankkonti, med tanke på å dekke inn erstatningskravene, melder Dagens Nyheter.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.