Hamas la onsdag kveld ut en video på Telegram med uttalelser fra de drepte gislene Carmel Gat og Alexander Lubanov. Gat og Lubanov var to av de seks som ble drept av Hamas i forrige uke, kort tid før likene deres ble funnet av Israels forsvarsstyrker (IDF).

Mandag og tirsdag publiserte Hamas tilsvarende videoer av Ori Danino og Eden Yerushalmi, som også ble funnet drept. Ifølge det israelske helsedepartementet ble alle skutt på kloss hold en gang mellom torsdag og fredag, skriver The New York Times.

I dagene etter at de seks likene ble funnet, har mange israelere tatt til gatene for å protestere mot krigen. Demonstrantene klandrer statsminister Benjamin Netanyahu for ikke å ha klart å få til en våpenhvileavtale som kunne ført til at gislene ble løslatt.

Det er uklart når videoene ble tatt opp, men det ser ut til at publiseringen av dem har som mål å fyre ytterligere opp under splittelsen og konfliktene i Israel. I videoene er gislene svært kritiske til den israelske regjeringen, og oppfordrer alle israelske borgere til å gå ut i demonstrasjoner for å protestere mot den israelske regjeringens handlinger.

«Vær så snill å stoppe denne forsømmelsen, stopp bombingene og få oss hjem», sier Carmel Gat i videoen.

«Netanyahu og Israels regjering: Dere sviktet og neglisjerte oss den 7. oktober, og nå fortsetter dere å mislykkes i hvert eneste forsøk på å løslate oss i live», sier Alexander Lubanov foran kamera, etter å ha beskrevet de harde forholdene de levde under i fangenskap.

Ifølge The Jerusalem Post refererte Lubanov også til den såkalte Shalit-avtalen, som innebar løslatelse av mer enn tusen palestinske fanger. Hamas hadde et lignende krav til Israel for å løslate det nå myrdede gisselet.

Ifølge IDF lå inngangen til tunnelen der likene av gislene ble funnet, på en lekeplass og var tungt minelagt. Hamas-tunneler har tidligere blitt oppdaget i nærheten av sivil infrastruktur, inkludert sykehus og skoler. Både det israelske militæret og palestinske grupper har beskyldt Hamas for å skjule krigere og våpen blant sivilbefolkningen.

I en uttalelse fra IDF heter det at «dette er nok et eksempel på hvordan Hamas misbruker sivile områder til å holde gisler og utføre sine terrorhandlinger».

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.