Ap-politiker og mangfolds- og integreringsrådgiver Karim Tahir politianmelder Document for «hatefulle og diskriminerende ytringer».

I en kommentarartikkel publisert hos Document den 31. august 2024 med tittelen Olavsfest hyrer muslimer i styre og stell står det skrevet om nyansettelsen av Karim Tahir som mangfolds- og integreringsrådgiver til den store Olavsfesten i Trondheim.

Festen føyer seg inn i Norges tusenårige kristenarv i Nidaros, og strekker seg tilbake til 1030. Siden 1963 har det vært feiret som en egen festival.

I artikkelen er det også omtalt at rådgiveren har til hensikt å utvikle den tradisjonsrike Olavsfesten i en helt ny retning.

Men artikkelen ble for sterk kost for Arbeiderparti-politikeren Karim Tahir. Ifølge ham er kommentaren både hatefull og diskriminerende. Selv om han i innlegget ikke spesifiserer hva han konkret mener er problematisk.

I et innlegg på Facebook informerer Tahir om at han har politianmeldt artikkelen i Document og levert klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Innlegg 4. september 2024 av Karim Tahir på Facebook.

Her er teksten i innlegget:

Kjære venner,
Jeg føler det er viktig å dele noe som har skjedd i det siste. For noen dager siden ble jeg utsatt for en artikkel på Document, skrevet av en forfatter som inneholder en rekke hatefulle og diskriminerende ytringer rettet mot meg. Artikkelen, publisert den 31.08.2024, fokuserte ikke på mine bidrag til samfunnet, men angrep meg på grunnlag av min etnisitet, religion og bakgrunn som flyktning, og inneholdt detaljer om mitt personlige liv.
Denne typen hatefulle ytringer er også til stede i kommentarfeltene på nettsiden og Facebook, og det er skremmende å se at slike meninger fortsatt får plass. Dokument.no er hyppig brukt og lest av ytre høyre ekstreme som ABB og at det er bekymringsfullt Og gjør meg svært redd for min og min families sikkerhet.

Jeg er stolt av min etnisitet, min religion og min bakgrunn som innvandrer og flyktning, og jeg er også stolt av å være norsk statsborger. Denne identiteten har formet mitt engasjement for et inkluderende og mangfoldig samfunn.

Som en stolt borger som har tillit til myndighetene, loven og norske verdier, ønsker jeg derfor å informere dere om at jeg har valgt å anmelde denne artikkelen til Politiet i Trondheim for brudd på loven om diskriminering og hatkriminalitet. Jeg har også klaget til Pressens Faglige Utvalg – Norsk Presseforbund. Hvis noe skulle tilstøte meg eller min familie vil jeg holde alle alle involverte ansvarlige og forfølge det rettslig.

Jeg vil takke dere alle for støtten dere har vist meg nå på denne veldig tøffe opplevelsen og gjennom årene som venner, kolleger og kamerater. Deres vennskap og støtte betyr mer enn jeg kan uttrykke. Jeg håper at vi sammen kan fortsette å jobbe for et samfunn der alle føler seg trygge og respekterte, uavhengig av bakgrunn, tro eller identitet.

Takk for at dere tar dere tid til å lese dette. Jeg vil holde dere oppdatert om utviklingen i saken.
Med vennlig hilsen,
Karim Tahir

 

I innlegget står det ingenting om hva som konkret er hatefullt eller diskriminerende med artikkelen.

Document har henvendt seg til Tahir for å få en mer konkret fremstilling av hva han mener bryter med straffelovens paragraf 185 om hatefulle og diskriminerende ytringer i denne kommentarartikkelen. Han har ikke besvart henvendelsen.

– Syria er vårt hjemland

I artikkelen omtales hans bakgrunn fra Irak, Syria og Kuwait, samt hans selvbekjente muslimske tro. Det oppgis også at han på tross av å representere noe så sentralt i norsk tradisjon, bekjenner at Syria er hans selverklærte «hjemland».

I et Facebook-innlegg på hans offentlige profil den 17. juni har Tahir lagt ut bilder av blant annet seg selv i Aleppo, Syria og skrevet:

Karim Tahir ferierte i Syria i juni sammen med sønnene, hvor han skrev at Syria var hans elskede hjemland.

«Til alle mine venner: Eid Mubarak fra Syria og Aleppo! Ja, det er en utfordrende tid med økonomiske vanskeligheter, helseproblemer, strømbrudd og ekstrem varme på rundt +45C. Likevel, er det fortsatt vårt elskede hjemland.»

Når det gjelder Tahirs religiøse bakgrunn, har han selv skrevet en rekke artikler om at han er muslim. I et innlegg han har fått på trykk i Adresseavisen med tittelen: Ikke si «stakkars dere». Si god ramadan!

Karim Tahir, politiker for Arbeiderpartiet i Trondheim, er hyppig på trykk med innlegg i Adresseavisen. Her har han latt seg avbilde i Hagia Sophia, den 1500 år gamle kirken i Istanbul som nå er omgjort til moske. Da den ble brutalt erobret og prestene og nonnene massakrert i 1453, betød det slutten på Det bysantinske riket, og mange muslimer ynder å la seg avbilde derfra. Bildet er brukt til et innlegg for å fremsnakke ramadan og islam. Skjermdump.

Medfølgende teksten er et bilde av Karim Tahir avbildet i Hagia Sophia, den 1500 år gamle kirken i Istanbul som nylig ble omgjort til moské.

Vi vil oppdatere saken så fort vi mottar svar fra Karim Tahir. 

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.