EUs fornybardirektiv har lenge vært en verkebyll for regjeringen. Nå kan saken snart være avgjort.

EUs energikommisær Kadri Simson ga opprinnelig Norge frist til 13. august med å innføre fornybardirektivet. Hvis ikke truet hun med straffetiltak. Regjeringen rakk ikke denne fristen, ettersom Stortinget har sommerferie.

Støre understreker at regjeringen ikke ønsker å bruke mer tid enn nødvendig.

– Nå får du vente til vi kommer med vårt framlegg, og det skal ikke ta veldig lang tid, sier han til Nationen.

Ifølge rykter kan det være snakk om kun noen måneder før regjeringen kommer med en avklaring i saken.

Støre understreker at Norge har et unikt energisystem bygget på vannkraft, og at nytt EU-regelverk derfor må vurderes nøye.

– Men jeg mener jo at Norge hører hjemme i den fornybarovergangen vi skal gjennom. Da må vi også sikre at rettighetene våre er best ivaretatt, og det har vi best innen et felles regelverk, sier han.

Energipolitisk talsperson for Senterpartiet, Gro Anita Mykjåland, sier hun ikke vil kommentere når det kan ventes at fornybardirektivet legges fram for Stortinget. Hun viser til at regjeringen må svare på dette.

– Senterpartiet har vært tydelig på at vi er imot fjerde energimarkedspakke, konstanterer hun.

En som derimot er optimistisk, er NHO-leder Ole Erik Almlid. Han tror regjeringen vil gå med på EUs krav innen stortingsperioden er over.

– Jeg er ganske sikker på at de kommer til å si ja til fornybardirektivet, så jeg tror ikke dette blir et stort problem, sier NHO-lederen.

Fornybardirektivet er en del av EUs fjerde energimarkedspakke, også kalt Ren energi-pakken.

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.