To astronauter har vært strandet på Den internasjonale romstasjonen (ISS) i nesten tre måneder etter at Boeings Starliner-kapsel fikk tekniske problemer.

Nå er den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA tvunget til å henvende seg til Elon Musks SpaceX for å få sine ansatte hjem til jorden. skriver Daily Mail.

Astronautene Sunita Williams og Barry Wilmore ble sendt opp i juni for et opphold som var planlagt å vare i åtte dager. Men alt gikk galt med den skandaleombruste Starliner fra Boeing. Starliner ble utviklet for skattebetalernes penger til en pris av 4,2 milliarder dollar.

Det er for risikabelt å forsøke en redningsoperasjon med en Starliner. Derfor må NASA be Elon Musk og hans selskap SpaceX stille opp.

Oppdraget skulle derfor gjennomføres med Falcon 9-raketten og Crew Dragon som kapsel, men en eksplosjon under en nylig oppskyting har forsinket også denne operasjonen.

FAA har satt i gang en etterforskning av Falcon 9-feilen, og hvis etterforskningen blir forsinket, kan astronautene bli værende på ISS frem til februar 2025 eller lenger.

Worst case scenario er at man behøver en langvarig FAA-etterforskning etterfulgt av flere problemer med Falcon 9. Dette kan forsinke oppskytingen av Crew Dragon ytterligere.

For Boeing er situasjonen ydmykende, og de setter særdeles liten pris på at det er hovedkonkurrenten SpaseX som må redde situasjonen.

– Vi har opplevd så mange pinligheter i det siste, vi er under et mikroskop. Dette gjorde det bare 100 ganger verre, sier en anonym ansatt til New York Post.

– Vi hater SpaceX. Vi snakker dritt om dem hele tiden, og nå redder de oss.

Vi får i det minste håpe at astronautene blir reddet.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.