Israels sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir krever at forhandlingene med Hamas om våpenhvile og fangeutveksling blir avsluttet.

Ben Gvir tilhører det høyreorienterte partiet Jødisk makt. Han har også tidligere uttrykt skepsis til våpenhvile med terrorgruppen Hamas.

– Når seks gisler blir drept med kaldt blod, forhandler man ikke med drapsmennene. Man avslutter samtalene, stanser leveransene av drivstoff og elektrisitet, og knuser dem helt til de kollapser, skriver Ben Gvir på X. (NTB-AFP)

Også Israels finansminister Bezalel Smotrich er motstander av våpenhvile. Smotrich tilhører det religiøse Sionistpartiet, og vil at krigen skal fortsette helt til Hamas er fullstendig nedkjempet.

De to statsrådene har truet med å velte den israelske koalisjonsregjeringen dersom statsminister Benjamin Netanyahu inngår en avtale med Hamas om våpenhvile.

USAs president Joe Biden anklaget tidligere i uka Netanyahu for manglende vilje til å forhandle fram en slik avtale, og det samme gjorde utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Det er tydeligere enn noen gang at han egentlig ikke ønsker en våpenhvile nå, sa Eide tirsdag.

Netanyahu presses fra alle kanter, og uansett hva han velger å gjøre, vil dette skape misnøye. Nylig var det en stor generalstreik motivert av israelere som mener at Netanyahu ikke gjør nok for å frigi gislene.

Men uenigheten er stor internt i Israel, og det var slett ikke en samlet befolkning som deltok i generalstreiken og demonstrasjonene i den forbindelse.

Opposisjonsleder Yair Lapid, som er tidligere statsminister og leder for partiet Yesh Atid, mener det er i Israels interesse å inngå en snarlig våpenhvile med Hamas, slik at de gjenværende gislene i Gaza kan komme hjem.

– Å avslutte krigen er i Israels interesse, skriver Lapid i et innlegg på X. (NTB-DPA)

Lapid er i opposisjon og ønsker naturlig nok endring i Israels politiske ledelse.

– Krigen kommer til å fortsette så lenge denne regjeringen eksisterer, sier han.

– Regjeringen ønsker ikke fred.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.