På tross av venstrevridde mediers fortelling om at «ytterliggående innvandringsfiendtlige grupper» førte til avlysningen i Vikersund, tok jeg bryet med å undersøke og snakke med en rekke folk i lokalmiljøet. Det stemmer rett og slett ikke.

Det var store forventninger til fakkeltoget i Vikersund. Mange var klar for å møte opp og vise avstand til vold og gjengkriminalitet etter begeret hadde rent over da Runar Magnussen ble brutalt slått ned midt på høylys dag utenfor Spar-butikken.

Men samme dag som fakkeltoget skulle gå, tirsdag 27. august, kom beskjeden fra arrangørene: De turte ikke gjennomføre. De avlyste fakkeltoget. Mediene vridde på det som ble sagt av arrangørene og bestemte seg for følgende historiefortelling:

«Innvandringsfiendtlige» hadde ødelagt for fakkeltoget, ifølge Nettavisen og NTB.

Ifølge nettmagasinet Filter Nyheter, med sjefredaktør Harald Klungtveit, var det en plakat som ble hengt opp av Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) som ble symbolet på at «ytre høyre» forsøkte å kuppe fakkeltoget.

Plakaten ble imidlertid ikke hengt opp før dagen etter avlysningen. Det får Document bekreftet av både SIAN og personer bosatt i området.

PLAKAT: I Filter Nyheter var det en plakat som ble hengt opp etter avlysningen som fikk skylden for avlysningen.

Det er slik narrativ skapes. De av oss med vanlig sunn fornuft som etterstreber sannheten bruker tiden på å finne ut hva som har skjedd når avlysninger på denne måten skjer. På ytre venstre setter de seg ned for å skrive talepunkter. De talepunktene skal brukes til å fortelle historien igjen og igjen. Helt til det til slutt blir den etablerte sannheten. Uavhengig av hvor sant det faktisk er.

Jeg tok meg derfor bryet med å undersøke hva som faktisk er skjedd og ikke. Det kommer tydelig frem gjennom flere samtaler med lokale at det har vært mange som samtidig har skapt en oppildnet stemning i Vikersund.

Modum og Vikersund har gjennom flere år vært preget av spesielt en ungdomsgjeng, som har et rulleblad langt som et vondt år. Likevel har de fått lov å fortsette å lage kvalm i bygda, og politiet har ikke tatt det på alvor. Selv Sp-ordfører Sunni Grøndahl Aamodt innrømmer at hun burde vært på ballen langt tidligere.

Så, hva var det som skjedde?

Det var grove trusler. Mange av dem fra åpenbare elementer fra venstresiden, som truet med vold og forfølgelse av lokale folk. Andre kom fra urolige elementer på ytterste høyreflanke. Til slutt endte det med at det ble for mye for arrangørene.

Det får Document bekreftet av flere av dem som har både mottatt trusler, og uavhengige kilder som forteller den samme historien fra Vikersund-området.

– Det var noen som fikk tilsendt bilder av huset og ungene sine. De ble livredde for at dette er kommet over på et nivå som ikke lenger er akseptabelt. Samtidig ble de truet med at medlemslistene til SIAN skulle lekkes, og det ville vise at gruppene var fylt til randen med SIAN-medlemmer, og det var flust av falske profiler, forteller en av dem som har stått midt oppe i denne suppen til Document.

Etter flere dager med stadig mer tilspisset stemning, minner en av kildene våre om at dette er vanlige folk som ikke er politisk drevne, og ikke er klar for å stå midt i en politisk storm med medier på dørene hver dag. Etter de fikk følelsen av å miste kontroll, bestemte de seg for å avlyse fakkeltoget, fremfor å holde ut i presset.

– Det er klart det er mange som er forbanna her i området. Noen er på borgervern-linja, mens andre vil bare gå i et rolig fakkeltog. Det som er sikkert og visst er at det er fryktelig trist at denne anledningen gikk oss forbi. Nå kunne vi fått samlet oss, sier en annen lokal kilde til Document.

Av frykt for represalier og «jungeltelegrafen» har de ikke ønsket å stå frem. Vi har gjort vurderingen at dette var såpass vesentlig at vi ønsket å likevel formidle historien.

Det verste med hele denne historien er dog ikke hverken truslene som er kommet, og at det finnes uroelementer som prøver å bruke situasjonen til å skape trøbbel. Det som er verst, er at politiet ikke er i stand til å sikre et fakkeltog på et forholdsvis lite tettsted. Det sier mye om hvor langt Norge er kommet.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.