Tyskland har beordret Mohammad Hadi Mofateh, lederen av det nylig forbudte Islamische Zentrum Hamburg, å forlate landet innen 11. september om han vil unngå å bli deportert. Om han vender tilbake venter tre års fengsel.

Irans sendebud

Mofateh har ledet Det islamske senter Hamburg siden sommeren 2018. Han er i Tyskland blitt ansett som en offisiell representant for Irans øverste leder, Ali Khamenei.

Det islamske senter har vært under efterforskning for støtte til terrororganisasjonen Hizbollah. I juli ble dets kontoer på sosiale medier og nettside stengt efter omfattende husransakelser over hele Tyskland. Begrunnelsen var «ekstremisme» og aggressiv antisemittisme.

Ikke knyttet til religion

Ifølge innenriksminister Nancy Faeser var ekstremismen ikke knyttet til noen religion:

– Det er svært viktig for meg å gjøre en klar distinksjon: Vi aksjonerer ikke mot en religion, men mot en gruppe som beskyldes for å undergrave den tyske stat og kvinners rettigheter.

Som reaksjon på stengningen av senteret som er kjent for sin «blå moské» – en av Tysklands eldste – kalte Iran inn den tyske ambassadøren i Teheran. Senteret er blitt sett på som en promotør av den islamske revolusjon i Tyskland.

Tyskland stenger ned og forbyr Islamsk Sentrum Hamburg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.