Strømmen av ulovlige innvandrere fortsetter til Kanariøyene, som er spansk territorium og derfor en del av EU. Flertallet av de illegale migrantene kommer fra ulike land i Afrika.

Hjelpemannskapet på kanariøya El Hierro ble på lørdag derimot overrasket over at mange syrere og pakistanere var blant passasjerene i en båt som ankom øya. Dette melder Canariajournalen.

Mer enn dobling av illegale afrikanere til Kanariøyene

Migranter og asylsøkere fra Syria og Pakistan bruker vanligvis middelhavsruten for å reise ulovlig til Europa, ikke atlanterhavsruten.

Nesten en tredel av de 174 passasjerene som ankom denne helga, var syrere og pakistanere, opplyser kilder i hjelpeapparatet og sikkerhetsstyrkene til nyhetsbyrået Efe.

De andre passasjerene i båten kom fra afrikanske land som Mali, Senegal og Gambia.

Dette var den første langkanoen som ankom havnen i La Restinga, sør på El Hierro, lørdag. Båten hadde brukt rundt fem dager på reisen fra Mauritania. Seinere på dagen kom det ytterligere tre båter med til sammen 295 passasjerer.

Hittil i år har det kommet over 24.000 migranter i båt til Kanariøyene, ifølge tall fra det spanske innenriksdepartementet og nødsentralen.

Konservativ journalist: «De helliges leir» er blitt realisert, 50 år seinere

EU-topp hevder at europeere vil «sulte» uten migranter

Canariajournalen skriver at nesten 230.000 migranter siden 1994 har reist til Kanariøyene i åpne, skrøpelige og tettpakkede småbåter, ofte uten redningsvester eller annet sikkerhetsutstyr. Halvparten av disse har ankommet bare de siste fem årene.

Spanias sosialistiske statsminister Pedro Sanchez går inn for å åpne sirkulære migrasjonskanaler fra Mauritania, Senegal og Gambia.

Sanchez besøkte nylig Mauritania, Senegal og Gambia for å diskutere strømmen av båtmigranter. Planen er at kontrakter blir inngått i arbeidernes hjemland for å jobbe tidsavgrensede perioder i Spania og deretter returnere til hjemlandene. Dette blir allerede gjort med sesongarbeidere fra flere land.

Canariajournalen skriver at Spania i dag har avtaler om arbeidsinnvandring med Marokko, Honduras, Ecuador, Ukraina, Guatemala, Colombia og Den dominikanske republikk. Det er også det som kalles «instrumenter for samarbeid» om arbeidskraft med Senegal, Mali, Niger, Guinea, Kapp Verde, Mexico, Argentina, Paraguay, El Salvador og Filippinene.

Statsminister Sanchez går inn for økt kontroll med migrasjonen.

«Under mitt besøk i Senegal, Mauritania og Gambia kunne jeg se disse landenes innsats for å stoppe tragedien til tusenvis av mennesker som risikerer livet på jakt etter en bedre fremtid», tvitret Sanchez torsdag kveld.

Videre skrev han dette:

«Migrasjon er ikke et eventyr, vi spanjoler vet dette godt fordi vi inntil nylig var et migrantland, men det er nødvendig og praktisk».

Han avsluttet slik:

«Vest-Afrika kan regne med Spania. For fremgang og velvære i våre samfunn».

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.