Byråd for sosiale tjenester Julianne Ferskaug (V) omtaler ungdommer som knivstikker som ofre, som samfunnet har ansvar for. Det får Frp-politiker Erlend Wiborg til å reagere kraftig. 

Debatten har rast etter knivstikkingen på Tjuvholmen hvor et homofilt par ble alvorlig skadd og sendt til sykehus. De måtte opereres og behandles etter voldshendelsen. Det var fire ungdommer som var med på knivstikkingen, to av dem var 17 år gammel, og har vært under etterforskning for flere ran og voldshendelser i flere måneder forut for knivstikkingen.

Det var i et bystyremøte den 28. august at byråd i Oslo, Julianne Ferskaug, uttalte følgende om den alvorlige knivstikkingen på Tjuvholmen.

– Jeg vil henvise til noe Skeiv Ungdom sa i det møtet som vi hadde, som jeg synes at traff veldig godt, for de henviste nettopp til den knivstikkingen som skjedde på Tjuvholmen. De sa, i denne situasjonen så må vi huske på at det er ikke to ofre, men det er seks. Det skal vi ta med oss, fordi vi har også et ansvar for den ungdommen som faller utenfor, sa Ferskaug.

Se video av uttalelsen under. 

Svarer ikke – er på reise

Document tok kontakt med Ferskaug for å få en kommentar til hvorfor hun mener ungdommer som knivstikker andre er ofre, og i så fall hva de er ofre for, og om hun ikke mener de har ansvar for egne handlinger når de har nådd en alder av 17 år.

– Byråden er på reise med Helse- og sosialutvalget og har ikke anledning til å kommentere, skriver pressekontakt Ingunn Eck i en melding til Document.

Document har også tatt kontakt med Oslo Venstres mest markante politiker, Hallstein Bjercke, som ikke har besvart vår henvendelse.

– Unnskylder brutale voldsmenn

Innvandringspolitisk talsmann Erlend Wiborg i Frp mener det hele vitner om manglende respekt for de reelle ofrene i en slik brutal knivsak.

– Uttalelsene hennes vitner om manglende respekt overfor ofrene, sier Wiborg til Document.

Han mener argumentasjonen om at trangboddhet og fattigdom skaper kriminalitet, brukes som en unnskyldning og avledningsmanøver.

– Det er ikke sånn at en blir kriminell av fattigdom eller trangboddhet. Ethvert menneske er ansvarlig for sine handlinger og det er skremmende at Ferskaug og byrådet her unnskylder brutale voldsmenn, sier Wiborg.

SPADE: Frp-politiker Erlend Wiborg mener byrådet unnskylder brutale voldsmenn.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Frp-politikeren mener det er på høy tid at andre partier innser at kriminaliteten og volden, spesielt knyttet til knivstikking, handler om innvandring og integrering.

– Skal vi løse problemene med økende ungdomskriminalitet som i all hovedsak begås av ungdom med innvandrerbakgrunn må vi være ærlig om hvem som står bak det og kalle en spade for en spade. Bare slik kan vi løse problemet, sier han.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.