Oslo Arbeiderparti legger nå forslag på bordet som de mener vil stoppe den økende voldskriminaliteten blant barn og ungdom i Norges hovedstad. Dette melder avisen VG.

Ungdomskriminaliteten øker flere steder i landet – særlig i Oslo. Seinest natt til søndag ble en mindreårig pågrepet etter at en person ble alvorlig skadet i en knivstikking på Karl Johans gate.

«Vi vet hvem disse gutta er. Vi trenger å sette inn tiltak nå før de blir tunge kriminelle som aldri vil få et ålreit liv og som kommer til å bli veldig krevende for oss som samfunn», sier Marthe Scharning Lund, gruppeleder i Oslo Ap.

I partiets forslag til Oslo-budsjett vil de foreslå en tiltakspakke for å stanse den økende volden og kriminaliteten blant unge i byen. Løsningen kaller de «Team Oslo»:

Gutter i alderen 10–14 år som begår vold, trusler og kriminalitet, skal fotfølges og få en-til-en-oppfølging på skolen og fritida. Barna skal bli møtt hjemme, følges til skolen og ha sin følgeperson gjennom hele dagen – inkludert på fritidsaktiviteter som de selv skal være med på å velge. Foreldrene til barna skal ukentlig møte med teamet, familierådgiver, psykolog og pedagoger. Teamet består av 60–80 ansatte som skal fotfølge hvert sitt barn gjennom hele dagen.

Støre antyder at økt ungdoms-kriminalitet skyldes «sosiale forskjeller i samfunnet»

Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de skal knuse gjengene

«Dette finnes ikke fra før. Det er en helhetlig oppfølgning av enkeltbarnet fra morgen til kveld som kan aktivisere de unge gutta hele dagen, og gi en tettere observasjon av hva barnet trenger for å ikke bedrive vold og kriminalitet», uttaler kultur- og utdanningstalsperson Eivor Evenrud (Ap) til VG.

Prislappen for forslaget ligger på rundt 80 millioner kroner i året. «Rent økonomisk koster det samfunnet mye mer å vente enn å stoppe en farlig utvikling på et tidlig tidspunkt», sier Lund.

Oslo-rektor ble slått ned av innvandrer; skylder på manglende fritidstilbud

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere i år antydet at den økte volden blant barn og ungdommer i Norge skyldes «sosiale forskjeller i samfunnet» som blant annet kan bekjempes med flere fritidsaktiviteter og bedre råd til familier.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.