Verdenssamfunnet – dvs EU og USA – klarer ikke hindre houthiene i å skyte oljetankere i Rødehavet i brann. Det er et vitnesbyrd om vestlig maktesløshet. EU og USA kritiserer Israel, men klarer selv ikke utrette noe.

Det er ikke trygt å taue tankskipet Sounion, som står i brann i Rødehavet etter et angrep fra houthimilitsen, konkluderer EUs marinestyrke i området.

Det greskregistrerte tankskipet har 150.000 tonn råolje om bord og ble angrepet utenfor kysten av Hodeida i Jemen 21. august.

I forrige uke offentliggjorde houthiene en video som viste maskerte menn som plasserte og utløste sprengladninger om bord i tankskipet, som begynte å brenne.

– De private selskapene som har ansvaret for bergingsoperasjonen, har konkludert med at forholdene ikke ligger til rette for tauing og at det ikke er trygt å fortsette, heter det i en kunngjøring fra EUs marinestyrke.

– Alternative løsninger blir nå utforsket av de private selskapene, heter det videre.

EUs marinestyrke, som går under forkortelsen Aspides, beskytter bergingsfartøyene som er på plass ved det brennende tankskipet.

Frykter miljøkatastrofe
Det fryktes at oljen fra Sounion skal lekke ut i Rødehavet, noe som ifølge EU kan forårsake en miljøkatastrofe uten sidestykke i regionen.

USA frykter også dette og har advart mot en miljøkatastrofe som vil overgå Exxon Valdez-ulykken utenfor kysten av Alaska i 1989.

Rundt 1 million fat råolje kan komme til å lekke ut fra Sounion, noe som vil være fire ganger så mye som det som lekket fra tankskipet Exxon Valdez.

Mange angrep
Houthi-militsen i Jemen har siden oktober i fjor angrepet en rekke skip i Rødehavet og sier angrepene vil fortsette inntil Israel stanser angrepene mot Gazastripen.

Houthiene hevder at Sounion ble angrepet fordi det tilhører «et selskap som har bånd til den israelske fienden».(NTB)

 

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.