Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker ikke våpenhvile nå, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Men den eneste måten å få gislene ut på, er en våpenhvile, sier Eide til NRK.

Dette er bare noen dager siden Hamas henrettet seks gisler ved å skyte dem i nakken. Dette er nok ikke tiden hvor Israels regjering er villige til å diskutere våpenhvile med terroristene. Dessuten er det åpenbart andre muligheter for å få gislene ut, noe Israel Defense Forces (IDF) allerede har demonstrert.

På en TV-sendt pressekonferanse mandag sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu følgende:

– Jeg sa til familiene, og jeg gjentar i kveld: Jeg ber om tilgivelse for at vi ikke fikk dem hjem i live. Vi var nære, men klarte det ikke.

Gislene ble henrettet med et skudd i nakken, og Netanyahu lover at Hamas skal betale en høy pris for dette. Hamas skylder selvsagt på Netanyahu.

Den såkalte Philadelphi-korridoren er viktig for begge parter. Israel vil forhindre at terrorister kommer seg inn i Israel via tuneller. Hamas ønsker det stikk motsatte, og får støtte av Biden-regimets planer.

Vår utenriksminister virker å være på Hamas’ side.

– Etter talen mener jeg det er tydeligere enn noen gang at han egentlig ikke ønsker en våpenhvile nå, sier Barth Eide om Netanyahu.

Men den israelske regjeringen er fast bestemt på at kun en full seier er akseptabelt.

– Han stiller opp et mål som sannsynligvis er umulig å oppnå. Risikoen da er at de gjenværende, gjenlevende gislene aldri vil komme ut. Det er en katastrofe, for det er fullstendig brudd på alle rettsregler å ta sivile gisler, sier Barth Eide.

Det er tross alt Hamas som har tatt sivile gisler, uten at dette forhindret norske penger til området.

Norge økte sin støtte til palestinere etter terrorangrepet 7. oktober. Den norske regjeringen, med Barth Eide i spissen, snakker uten stans om en tostatsløsning som ingen av partene er interesserte i.

Det nærmer seg 11 måneder siden terrorangrepet og gisseltakingen til terrorgruppa Hamas.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.