Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sparket sjefen for landets luftvåpen etter at et F-16-fly ble skutt ned av et amerikansk Patriot-missil avfyrt av landets egne styrker.

Ukraina mistet sitt første F-16-jagerfly mandag, og piloten, oberstløytnant Oleksii «Moonfish» Mes (31), ble drept av såkalt friendly fire da ukrainske styrker avfyrte et Patriot-missil mot flyet. Ulykken skjedde bare uker etter at Ukraina fikk levert de amerikanske jagerflyene som president Zelenskyj lenge hadde bedt om, og som har blitt sett på som åpningen på «et nytt kapittel» i Ukrainas forsvarskrig.

«Under innflygingen til neste mål ble kommunikasjonen med et av flyene brutt. Det viste seg senere at flyet hadde styrtet, og at piloten hadde omkommet», skriver den ukrainske generalkommandoen.

Den drepte piloten tilhører en eksklusiv gruppe piloter som siden i fjor høst har blitt hurtigutdannet av USA. «Moonfish» deltok angivelig i en større operasjon for å slå ut russiske missiler og droner. Det var første gang F-16-flyene ble satt inn i kamp, melder CNN.

Nedskytingen av den ukrainske piloten er derfor et stort tilbakeslag for Ukraina, og president Zelenskyj reagerte raskt. Bare timer etter at et parlamentsmedlem offentlig kunngjorde at flyet var skutt ned av et ukrainsk missil, ble sjefen for det ukrainske luftforsvaret, generalløytnant Mykola Oleshchuk, avskjediget.

«Jeg har besluttet å erstatte sjefen for luftforsvaret i Ukrainas væpnede styrker», skrev Zelenskyj i et innlegg på Telegram.

«Jeg er uendelig takknemlig overfor alle våre militære piloter, ingeniører, soldater i mobile ildgrupper og luftforsvarsberegninger».

«Moonfish» var sammen med piloten Andriy «Juice» Pilshchikov ansiktene i kampanjen for å få F-16-fly til Ukraina. «Juice» omkom i en flyulykke under et kampoppdrag i august i fjor.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.