Den britiske regjering inndrar 30 våpenlisenser for eksport til Israel, kunngjorde utenriksminister David Lammy som insisterte på at regjeringen ikke vil boikotte Israel. Det er vanskelig å unngå konklusjonen at det er hva Starmer & co gjør.

Storbritannia har hele 350 lisenser på eksport til Israel, men det er tidspunktet som gjør inntrykk: Rett etter at Hamas myrdet seks gisler. Storbritannia slår med sitt vedtak bena under Israel.

Storbritannia blir den første vestlige regjering som innfører våpenboikott av Israel.

Fly, droner, helikoptre og målstyringsutstyr på bakken vil bli holdt tilbake, ifølge The Telegraph. Begrunnelsen skal være at det er en risiko for at utstyret kan brukes til alvorlige brudd på folkeretten.

Det fantes ikke nok bevis til å trekke en endelig konklusjon om Israels kampanje i Gaza, men omfanget av ødeleggelser og sivile lidelser ga grunn til alvorlig bekymring.

Suspensjonen er ikke et generelt forbud mot våpeneksport, og den er begrenset til varer som ble brukt i Gaza-krigen.

Den vil ikke omfatte britiskproduserte komponenter til F-35-flyet, med mindre de kjøpes direkte av Israel. De fleste F-35-komponentene selges via en internasjonal pool av deler som alle operative land, inkludert Israel, har tilgang til.

Men Lammy viser til brudd på folkeretten og det er et slag under beltestedet i den nåværende situasjonen:

Lammy sa at den britiske regjeringen mener at utstyret «er til bruk i den nåværende konflikten i Gaza» og representerer en «klar risiko» for at noe av det kan bli brukt til å «begå eller legge til rette for et alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett».
Til tross for suspensjonen, sa Lammy at tiltaket «ikke var en avgjørelse av uskyld eller skyld» med hensyn til om Israel hadde brutt folkeretten, og at det ikke var en våpenembargo.

Lammy vil boikotte Israel, men har ikke ryggrad til å stå for det, er konklusjonen som forsvarsminister Yoav Gallant trakk.

«Dette skjer i en tid da vi utkjemper en krig på syv forskjellige fronter – en krig som ble startet av en grusom terroristorganisasjon, uprovosert», sa Gallant. «I en tid da vi sørger over seks gisler som ble henrettet med kaldt blod av Hamas inne i tunneler i Gaza. I en tid da vi kjemper for å få 101 gisler hjem.»

Tidspunktet er det som treffer israelerne hardest.

Lammy slår israelerne når de har det som hardest. Etter Norges og Spanias anerkjennelse er dette det verste slaget fra et vesteuropeisk land.

 

https://www.foxnews.com/world/uk-suspends-dozens-arms-sales-israel

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.