Ståle Solbakken sier at han etter alt å dømme er ferdig som norsk landslagssjef når kontrakten hans går ut, uavhengig av om Norge tar seg til VM i 2026.

– Jeg har sagt nei til en del klubbjobber som egentlig frister, for jeg er fast bestemt på å gjøre et siste forsøk her, sa Solbakken da han møtte pressen mandag. (NTB)

Kvalifiseringen til VM i 2026 blir «mest sannsynlig» hans siste som norsk landslagssjef. Skal Solbakken følge opp sin vanlige rutine, kan han gå av som landslagstrener en god stund før sommeren 2026, siden han aldri har klart å føre landslaget til et mesterskap.

Solbakken ble ansatt som landslagstrener i desember 2020, og etter dette har alt gått galt.

– Det var en rotete inngang på jobben med covid og all praten om Qatar. De første to årene følte jeg at jeg var alt annet enn fotballtrener. Først i forrige nasjonsliga kunne vi begynne å bygge kultur. Vi er et helt annet sted nå. Vi spikrer mer på detaljer, vi finner hverandre hurtigere, sier Solbakken.

Covid var vel like forstyrrende for alle europeiske lag. «All praten om Qatar» var i stor grad forårsaket av Solbakkens sjef, NFF-president Lise Klaveness.

Lise Klaveness hylles for talen i Doha, men er det fortjent?

Det er dessuten ikke lett å forstå hvordan Solbakken mener at Qatar-VM hadde noen betydning for landslaget, som tross alt ikke deltok i mesterskapet.

At han bruker dette som unnskyldning for at han brukte så lang tid til å bygge en kultur rundt laget er en ren fallitterklæring.

Solbakken sa til TV 2 i 2023 at han ville gi seg hvis ikke Norge klarte å kvalifisere seg til VM 2026, som arrangeres i USA, Canada og Mexico.

Nå ser det ut til at han har bestemt seg for å slutte etter VM, selv om Norge skulle kvalifisere seg. Vi fotballinteresserte håper dette er et løfte Solbakken klarer å holde.

Norge åpner sesongens UEFA Nations League borte mot Kasakhstan fredag og Østerrike på Ullevaal mandag.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.