En stor brann har delvis ødelagt Immaculée-Conception-kirken i Saint-Omer, fransk politi har åpnet etterforskning.

Natt til mandag brøt det ut en brann i sakristiet til Saint-Omer-kirken før den spredte seg til sideskipet og deretter til klokketårnet og taket, som kollapset. Rundt femti beboere ble evakuert under brannen, som ble brakt under kontroll.

I følge den avgåtte innenriksministeren Gérald Darmanin er «brannen nå under kontroll», skriver Le Parisien.

Darmanin takker på X de 90 brannmannskapene som deltok i slukkingen, og skriver at en etterforskning er satt i gang for å fastslå den nøyaktige brannårsaken.

Videoer av brannen viser hvor dramatisk det var.

– Det er en tragedie for byen vår, sier François Decoster, ordfører i Saint-Omer.

Kirken, som bli kalt forstedenes katedral, ble fullstendig restaurert i perioden 2015 til 2018 til en kostnad på 5 millioner euro, rundt 60 millioner norske kroner.

– Dette er nok en gang vår religiøse arv som er rammet av en brann, sier den avtroppende kulturministeren Rachida Dati.

Antallet kirkebranner i Frankrike er på et nesten ufattelig høyt nivå. Omtrent hver 14 dag brenner en kirke, som oftest er brannene påsatt. I tillegg rammes mange kirker av hærverk og annen skade.

L’Observatoire de Christianophobie fører oversikt over alle former for krenkelser av kirker og andre kristne symboler.

Frankrike: Nok en kirke brenner ned

Her er et kart som viser hvor det har oppstått brann i kirker eller ubebodde hus/bygninger. Inne på nettsiden kan man også finne oversikt over menneskelige skader.

Saint-Omer ligger i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France nord i Frankrike, litt over fire mil sørøst for Calais. Byen ligger i den historiske provinsen og grevskapet Artois. I Saint-Omer begynner den kanaliserte delen av elven Aa.

Norske medier virker ikke spesielt interesserte i at kirkene i Europa brenner. Hverken VG, Aftenposten, NTB eller NRK har omtalt brannen.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.