Statsminister Benjamin Netanyahu anklager i en uttalelse publisert på den israelske regjeringens nettsider søndag Hamas for ikke å ville inngå en avtale om gislene som fortsatt holdes av terrorgruppen. Uttalelsene kommer dagen etter at israelske tropper fant likene av ytterligere seks myrdede gisler, som angivelig ble henrettet av Hamas bare en dag før IDF nådde frem til dem.

Hamas nekter å inngå avtaler

Rundt 250 mennesker ble tatt som gisler av Hamas under terrorangrepene mot Israel 7. oktober. Under den ukelange våpenhvilen i november ble 105 gisler løslatt etter at partene inngikk en avtale som Hamas deretter valgte å bryte. Netanyahu sier at Hamas siden desember i fjor har nektet å føre reelle forhandlinger.

«Gisseltakerne ønsker ikke å inngå en avtale. Vi på vår side gir ikke opp. Den israelske regjeringen er forpliktet, og jeg er personlig forpliktet, til å fortsette å arbeide for en avtale som vil gi oss alle gislene våre tilbake og garantere vår sikkerhet og vår eksistens», sa Netanyahu i uttalelsen som er sitert i The Jerusalem Post.

Den 27. mai aksepterte Israel en gisselavtale som skulle gjennomføres i tre faser: Mellom 18 og 33 gisler skulle ha blitt løslatt i løpet av en seksukersperiode i bytte mot en pause i Gaza-krigen og israelsk løslatelse av palestinske sikkerhetsfanger og terrorister. Til tross for meklingsinnsats fra USA og en oppdatering av avtalen i august, nekter Hamas fortsatt å godta en avtale.

«De siste dagene, mens Israel har ført intensive forhandlinger med megleren i et enormt forsøk på å komme frem til en avtale, har Hamas fortsatt å avvise alle forslag», sa Netanyahu.

«Og enda verre er det at de drepte seks av gislene våre på nøyaktig samme tid [mens samtalene pågikk]».

Foto: Skjermbilde collage sosiale medier / The Jerusalem Post

Henrettet bare noen dager tidligere

Lørdag ble likene av Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Alexander Lobanov og Carmel Gat funnet under kamper i en tunnel under Rafah. Tidligere gisler som er funnet døde, skal ha dødd i løpet av de første seks månedene av fangenskapet, men ifølge talsmenn for Israels forsvarsstyrker (IDF) ble gislene som ble funnet på lørdag, skutt bare en dag eller to tidligere.

Fire av dem – Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Carmel Gat og Almog Sarusi – skulle sannsynligvis ha blitt frigitt i den første fasen av den mislykkede gisselavtalen. De to andre gislene, Alexander Lobanov og Ori Danino, ville sannsynligvis ha blitt løslatt i fase to.

Kritiserte forhold

Representanter fra USA, Qatar og Egypt har forsøkt å megle mellom Hamas og den israelske regjeringen, men partene har ikke kommet til enighet. Israel krever blant annet at IDF skal få lov til å være permanent til stede i buffersonen mellom Gaza og Egypt, den såkalte Philadelphi-korridoren, noe Hamas motsetter seg.

Torsdag kveld stemte det israelske sikkerhetskabinettet for dette kravet, som forsvarsminister Yoav Gallant motsatte seg. Gallant sa at kravene satte gislenes liv i fare, og han oppfordrer nå til at sikkerhetskabinettet skal ombestemme seg.

«Regjeringen må umiddelbart tre sammen og omgjøre torsdagens beslutning. Det er for seint for gislene som ble myrdet med kaldt blod. Vi må få tilbake gislene som fortsatt holdes fanget av Hamas», sier Gallant.

Statsminister Netanyahu har de siste ukene gjort det klart overfor familiene til gislene at han ikke er villig til å inngå en avtale «for enhver pris».

Søndagens uttalelse

Nedenfor følger statsminister Netanyahus uttalelse i sin helhet:

Dette er en vanskelig dag for oss.

Sammen med alle borgere i Israel ble jeg opprørt i dypet av min sjel over det forferdelige, kaldblodige mordet på seks av våre gisler:

Carmel Gat,

Eden Yerushalmi,

Hersh Goldberg-Polin,

Alexander Lobanov,

Almog Sarusi,

og sersjant Ori Danino.

Måtte G-d hevne dem.

Sammen med hele nasjonen deler min kone og jeg familienes dype sorg.

Jeg vil uttrykke dyp takknemlighet for våre styrker, for de modige IDF-soldatene og ISA-krigerne som risikerte livet for å bringe våre sønner og døtre tilbake.

Jeg sier til Hamas-terroristene som drepte gislene våre, og jeg sier til deres ledere: Dere kommer til å betale prisen. Vi kommer ikke til å hvile, og vi kommer heller ikke til å tie. Vi vil forfølge dere, vi vil finne dere, og vi vil gjøre opp regnskap med dere.

Statsborgere i Israel,

Vi kjemper på alle fronter mot en brutal fiende som ønsker å drepe oss alle. I morges myrdet den tre politimenn i Hebron. Min kone og jeg kondolerer til deres familier.

Vi så den ufattelige brutaliteten til Hamas’ mordere den 7. oktober, og vi har sett det igjen i tunnelene under Rafah.

Det faktum at Hamas fortsetter å begå slike grusomheter som den 7. oktober, krever at vi gjør alt vi kan for at de ikke skal kunne begå slike grusomheter igjen.

Statsborgere i Israel,

Våre anstrengelser for å frigjøre våre gisler fortsetter kontinuerlig. Siden desember har Hamas nektet å føre reelle forhandlinger.

For tre måneder siden, den 27. mai, gikk Israel med på en avtale om gisselfrigjøring med full støtte fra USA. Hamas nektet.

Selv etter at USA oppdaterte rammeverket for avtalen den 16. august, gikk vi med på den, og Hamas nektet igjen.

De siste dagene, mens Israel har ført intensive forhandlinger med megleren i et forsøk på å komme fram til en avtale, har Hamas fortsatt å avvise alle forslag.

Enda verre er det at de drepte seks av våre gisler på nøyaktig samme tid.

Den som myrder gisler, ønsker ikke en avtale.

For vår del vil vi ikke gi oss. Israels regjering er forpliktet, og jeg er personlig forpliktet, til å fortsette å arbeide for en avtale som vil gi oss alle gislene tilbake og sikre vår sikkerhet og vår eksistens.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.