14. august foreslo FrP-leder Sylvi Listhaug at politiet skal publisere hvilke innvandringsgrupper som begår mest kriminalitet i Norge. Hun var særlig opptatt av «unge med innvandrerbakgrunn».

Samme dag skrev Sylvi Listhaug og Erlend Wiborg en kronikk i VG om at integrering og innvandring er en «svært viktig driver» for den økende ungdomskriminaliteten. 23. august sa Listhaug og Wiborg til VG at de ønsker at politiet skal offentliggjøre kriminelles innvandrerhistorikk i tre generasjoner.

Siden den gangen har kritikken kommet fra alle kanter. Advokat Cecilia Dinardi, som representerer en 16 år gammel gutt som er siktet for 12 ran og medvirkning til ran i Oslo, kalte Listhaugs utspill «farlig, nytteløst og feilslått».

Høyres gruppeleder i Oslo, byråd Merete Agerbak-Jensen, sammenlignet utspillene til Sylvi Listhaug med nordkoreansk politikk i en kronikk.

«FrPs forslag for å løse kriminalitetsutfordringene kunne vært hentet fra det nordkoreanske skrekkregimet.»

Høyre sentralt er enige med Oslo Høyre.

– Jeg er enig med Oslo Høyre i at det selvsagt ikke er noen automatikk mellom innvandringsbakgrunn og kriminalitet, sier Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth.

Hun påpeker det selvfølgelige: De færreste innvandrere begår kriminalitet. Problemet er at selv om det er et fåtall, så begår disse så mye og så grov kriminalitet at det utgjør et flertall av grove kriminelle handlinger i Oslo, noe man lett får bekreftet ved å ta en kikk på sakene i Oslo tingrett.

Uten innvandring hadde Oslo vært en langt tryggere by, selv om det selvsagt finnes nordmenn som er kriminelle. Mengden av ran, knivstikking og vold hadde blitt kraftig redusert, noe som hadde gjort det enklere for politiet å håndtere forbrytelsene skikkelig.

Venstresiden ser rødt

Som forventet er reaksjonene sterkest fra venstresiden. Her er noen eksempler:

Gruppeleder for Rødt Gamle Oslo, Ane Katrine Øverseth Olsen:

– FrP får ikke komme hit og spre frykt, rasistiske fordommer og uttalelser som kriminaliserer folk som bor i nabolaget når de samtidig ikke gjør noe for å forbedre folks livsvilkår. Å forebygge utenforskap er å forebygge kriminalitet. Både FrP og Høyre kutter i bydelsbudsjettene.

Partileder for SV, Kirsti Bergstø:

– Når FrP er mest opptatt av å føre register over hvor besteforeldre til ungdommene kommer fra, gjør de vondt verre. Å kutte i vanlige folk sin økonomiske trygghet og gjøre de rike rikere, mens man peker på innvandrere som problem, er giftig fordi det øker forskjellene mellom folk og splitter fellesskap.

Sylvi Listhaug mener Høyre er for utydelige i sin innvandringspolitikk.

– Det er synd at heller ikke stortingsgruppen til Høyre klarer å være tydelig i dette spørsmålet. Oslo Høyre snakker om at faktaopplysninger om hvem som står bak kriminaliteten her i landet, er farlig. Dette premisset ser dessverre Holm Lønseth ut til å akseptere.

Man bør se på nabolandene Sverige og Danmark, mener Listhaug. Danmark har lenge publisert de tallene FrP etterlyser. Boller og brus virker ikke lenger, mener Listhaug.

– Det er meningsløst å fortsette en politikk som handler om mer boller, brus og fritidsklubber til ungdom, dersom det er holdninger man finner i innvandrermiljøer som er problemet.

Denne diskusjonen har pågått i mange år, og ser ikke ut til å nærme seg en ende. Samtidig fortsetter Norge å ta imot et stort antall migranter hvert eneste år.

De tre siste årene, 2021–2023, har hele 96.000 nye statsborgerskap blitt utdelt. I tillegg er det født rundt 15.000 barn med to innvandrerforeldre.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.