Norge går ikke inn for et kompromiss mellom Russland og Ukraina, men vil ha en rettferdig fred, dvs fullt gjennomslag for Ukrainas krav. Derfor tror ikke Barth Eide at Kinas mekling vil føre frem.

Mange vil mene at det da ikke er noen vits med fredsforhandlinger når resultatet er gitt på forhånd: Russland må gi seg og trekke seg ut. Kanskje også betale krigserstatninger og stilles for Den internasjonale straffedomstolen.

Det må man si er å legge listen høyt. Barth Eide trekker parallellen til kampen mot apartheid i Sør-Afrika.

Under et besøk i Sør-Afrika i forrige uke diskuterte han blant annet det kinesiske fredsframtstøtet med sin sørafrikanske motpart Ronald Lamola.

– Jeg understreket at det er bra med fred, men at det også er viktig at man får en rettferdig fred, sier Eide.

– Da Norge støttet ANCs kamp for frihet og demokrati, så gikk vi ikke inn for et kompromiss mellom apartheidregimet og ANC. Vi tok stilling mot apartheid, sier Eide.

– På samme måte mener vi at Russlands aggresjon mot Ukraina er et åpenbart brudd på folkeretten, og vi ønsker ikke et kompromiss mellom Russland og Ukraina, sier han.

– Vi ønsker en fredsløsning i tråd med grunnprinsippene i folkeretten, nemlig at man skal respektere staters suverenitet og integritet, sier Eide.

Men er kampen mot apartheid sammenlignbar med en komplisert regional konflikt som utviklet seg til åpen krig som nå er en stedfortrederkrig?

Barth Eide trekker også inn forholdet til Israel. En kritiker vil si at det er Barth Eide som har et forklaringsproblem her når han sammenligner Russland med Israel, for det er hva han gjør. Russland er okkupasjonsmakt og det kaller han også Israel. Det kaller Barth Eide å være prinsipiell. Andre vil si han er forvirret og desorientert.

Han har tidligere anklaget land som kritiserer Russlands okkupasjon, men som taust godtar Israels okkupasjon, for å være dobbeltmoralske.

– Derfor er det viktig at vi er prinsipielle. Når det gjelder Ukraina, så må vi legge til grunn at det er Russland som har begått en aggresjonsforbrytelse og at Ukraina er offer, sier han.

– At Norge har en tydelig posisjon når det gjelder Palestina, gjør at det blir mer interessant å lytte til oss fordi mange andre vestlige land er dobbeltmoralske når det gjelder Ukraina og Gaza, mener Eide. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.