TV2-profilen Øystein Bogen omtaler seg selv som en «fearless fighter for freedom» på X. Men han mener det er bra at Brasil stenger ned det Musk-eide sosiale mediet, og håper EU gjør det samme.

– I dag tok Brasil grep mot X, nå håper jeg EU-kommisjonen gjør det samme, skriver TV2-korrespondent Øystein Bogen.

Se hele innlegget på X her:

Øystein Bogen er et velkjent ansikt hos TV2 og har jobbet i kanalen siden 1995 som blant annet vaktsjef, programleder og utenriksjournalist. De siste årene har han dekket krigen i Ukraina.

Document har vært i kontakt med Bogen for en kommentar om hans innlegg på X, men har ikke fått svar. Saken oppdateres så fort det skulle foreligge.

Brasils tyrann

I lang tid har det vært en stor konflikt mellom Brasils myndigheter og Elon Musk. Musk har omtalt høyesterettsdommer Alexandre de Moraes, som har ledet korstoget mot X, for en «tyrann» og en «pseudo-dommer».

Det er ikke bare Elon Musk som er kritisk til de Moraes. Han har fengslet folk uten rettssak, sendt en sittende parlamentariker i fengsel i over ni år, beordret razzia mot næringsliv uten grunnlag. Selv i mainstream presse i Brasil er han beskrevet som en maktkåt dommer som jevnlig misbruker makten, først og fremst for å holde på den selv.

Den store konflikten den siste tiden har handlet om en ordre fra de Moraes til X om å blokkere bestemte kontoer og overlevere privat informasjon til myndighetene. Blant kontoene er en pastor og en sittende parlamentariker. Det har X nektet å gjøre, fordi de mener det bryter brasiliansk lov.

Dermed skal X stenges i løpet av 24 timer, kom det beskjed om fredag kveld norsk tid. Alle app-butikker må fjerne X i løpet av fem dager, og enhver som bruker en internettjeneste som VPN for å få tilgang, vil få en bot på inntil 95.000 norske kroner per dag.

Elon Musks selskap forbudt i Brasil: – Han er en tulledommer

Får flengende kritikk

Bogen kommer ikke unna uten å få saftige gloser servert fra norske brukere. Daniel Vassbund skriver at han mener vi lever i en syk tid når anerkjente pressefolk støtter sensurering av sosiale medier.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.