Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov levert fredag USAs forsvarsminister Lloyd C. Austin en liste over strategiske mål dypt inne i Russland som de ønsker å ta ut. De vil ha rakettene og tillatelsene som trengs. EUs utenrikskommissær Josep Borrell sa torsdag at EU ikke har noe mot at Ukraina bruker vestlige raketter slik de vil.

Sergej Lavrov sa for kort tid (27. august) siden at Vesten leker med ilden.

Vesten leker med ilden om de gir etter for Ukrainas krav om å få bruke vestlige våpen mot mål langt inne i Russland, advarer den russiske utenriksministeren.

– Det er svært farlig å leke med ilden, sier Sergej Lavrov, som minner om at Russland er en atommakt.

– Russland har sin egen atomvåpendoktrine og den blir nå justert, sier han.

Russlands tror at USA før eller siden kommer til å fjerne alle restriksjoner på våpnene de har forsynt Ukraina med, sa Russlands ambassadør i USA, Anatolij Antonov, til nyhetsbyrået RIA før helgen.

I 2008 var dagens CIA-sjef William Burns ambassadør i Moskva. Han skrev et brev «hjem» der han sa at samtlige russere uansett tilhørighet sa at Ukraina var en rød linje USA/Nato ikke måtte krysse.

USA ignorerte advarselen. Kamala Harris sto på sikkerhetskonferansen i München i 2022 og inviterte Ukraina inn i Nato.

Nå har «grensen» forflyttet seg inn i Russland. Det er dette Russland sier er uakseptabelt. De fører krig i Ukraina, der råder det allerede krig. Lommen de har skaffet seg rundt Kursk er symbolsk, men det er ikke en kampanje inn i Russland, slik Umerov har planer om.

CNN har fått opplyst at ukrainerne også hadde planer om å vise USA en liste med potensielle mål i Russland på besøket til USA. Ved å ramme russiske kommandosentre, flyplasser, ammunisjonslagre og brakker, kan Ukraina stanse mange angrep før de starter.

Til nå har USA begrenset ukrainernes bruk av de amerikanske våpnene til forsvaret mot en russisk offensiv i byen Kharkiv nordøst i Ukraina. Byen er landets nest største og ligger rundt tre mil unna den russiske grensa. Den blir jevnlig angrepet.

Borrell vil oppheve alle restriksjoner på ukrainernes bruk av vestlige våpen.

Alle restriksjoner på Ukrainas bruk av vestlige våpen må oppheves, mener EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Borrell sa dette da han torsdag ankom EUs utenriksministermøte i Brussel sammen med Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

– Vi må oppheve restriksjonene for bruk av våpen mot russiske mål, sa Borrell.

– De våpnene Ukraina får tilbud om, bør de kunne bruke fullt ut. Ellers er våpnene meningsløse, la han til.

Kuleba understreket også viktigheten av å la Ukraina benytte vestlige våpen mot mål til dels langt inne i Russland.

– Vi snakker om flyplasser som Russlands strategiske bombefly benytter. Dersom vi får lov til å slå til mot dem, så vil det på betydelig vis redusere den russiske kapasiteten til å slå ut vår infrastruktur, sa han.

Kuleba advarte om hvilke alvorlige følger de russiske angrepene mot Ukrainas energisektor vil få når vinteren setter inn.

– Russland vil etterlate hele Ukraina i mørke og kulde, sa han.

Samtidig vil EU øke opplæringen av ukrainske soldater fra 60.000 til 75.000. 

EU-landenes forsvarsministre er enige om å styrke opptreningen av ukrainske soldater, og sier at treningen skal koordineres med ukrainske myndigheter.

På EUs uformelle forsvarsministermøte i Brussel fredag ble ministrene enige om at antall ukrainske soldater som trenes opp, skal økes fra dagens 60.000 til 75.000.

Dette målet skal nås innen utgangen av året, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell på en pressekonferanse etter møtet.

– Treningen av ukrainske soldater er avgjørende i den militære støtten til Ukraina, understrekte Borrell.

Han la til at treningen skal koordineres med ukrainske myndigheter og foregå så nært det krigsherjede landet som mulig, men ikke inne på ukrainsk territorium. (NTB)

Det synes som om EU og Nato – det er vanskelig å se forskjell på dem – legger opp til at krigen skal tas opp til et nytt nivå. Russland har gitt klare advarsler om at det vil utløse reaksjoner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.