Muslimen Karim Tahir fra Irak, Syria og Kuwait ble ansatt som mangfolds- og integreringsrådgiver ved Olavsfest før årets olsokfeiring ved Nidarosdomen, men var også rådgiver for det som ble en islamfest i 2023. Iranske Sara Shafighi er for lengst innsatt som styremedlem. Begge anser andre land enn Norge som sine hjemland, og har det med å feriere i landet de flyktet fra. Begge er også Ap-politikere i Trondheim og vil inn på Stortinget.

Olavsfest er egentlig olsokfeiring, og det har vært feiring av Olav den hellige og nasjonens tusenårige kristenarv i Nidaros siden 1030, og som egen festival siden 1963. Men dagens ledelse vil ikke lenger feire nasjonens religion og kultur – heller noe helt annet.

Muslimsk mangfoldsrådgiver

«Vi er veldig glad for å presentere Karim Tahir som Olavsfests mangfolds- og integreringsrådgiver! Vi samarbeidet veldig godt under fjorårest festival, og med Karim på laget ser vi fram til å utvikle oss videre!», skrev Olavsfest på Facebook da de før sommeren fornøyd kunngjorde at de hadde ansatt Karim Tahir for å utvikle den kristne olsokfeiringen i en helt ny retning. Noe som ellers har vært tydelig en stund.

«Olav den helliges fest ble islams og asyl­innvandringens fest», skrev Document i 2023, og det var muligens takket være islamsk rådgivning også i fjor.
«Muslimer har åpnet Olavsfest tre år på rad», skrev vi i år. I år var det altså en araber og Gaza-aktivist som fikk åpne Olavsfest, som nå tydeligvis satser enda mer på å fjerne seg fra Olav og kristenarven.

Fra Syria til Museene i Sør-Trøndelag

Olavsfest-rådgiver Karim Abduladhim Tahir er født i Kuwait av irakiske foreldre, men er oppvokst i Syria. Han kom til Norge så sent som i 2015 og bodde på flyktningmottak i Åmli, Ålesund og Grong før han i 2017 kom til Trondheim. Der har han gjort lynkarriere: Asyl, statsborgerskap, studier i globalisering og bærekraft, politisk verv i Trondheim bystyre for Arbeiderpartiet. Pluss en rekke andre posisjoner med innflytelse. Inkludert det at han inntil nylig var medlem av styret til Museene i Sør-Trøndelag (MIST). Det sistnevnte syntes noe underlig, og ledelsen ble spurt om hvorfor en muslim fra en annen verdensdel og uten noen bakgrunn i norsk kultur og historie ble valgt til et styre som skal ivareta vår historie og tradisjon.

Og om dette medlemmet var medvirkende til at Rockheim i vinter ble omgjort til et palestinaflagg. Rockheim i Trondheim er Norges nasjonale museum for populærmusikk, og de fjernet etter hvert posten der museumsbygget var omgjort til palestinaflagg, mens Tahir brukte det som festet innlegg i månedsvis.

Karim Tahir fra Irak og Syria, og styremedlem for Museene i Sør-Trøndelag, syntes det var flott da ett av museene, Rockheim, kunne brukes til Gaza-aktivisme. Skjermdump Facebook.

Direktør Karen Espelund henviste til styrets valgkomité, men på spørsmål om det at et av MIST-museene, dvs. Rockheim, i vinter var inntullet i Gaza-aksjonisme ved et par anledninger, hadde sammenheng med et styremedlem fra den arabiske verden, svarte hun blant annet:

«Museene i Sør-Trøndelag støtter den globale aksjonen for våpenhvile i Israel og Palestina. Temaet for aksjonen er Lys i mørket. Lysboksen over Rockheim viser derfor budskapet CEASEFIRE NOW. Aksjonen er frontet av Amnesty og Redd Barna. I stedet for julegaver til de ansatte gir Museene i Sør-Trøndelag i år en gave til Redd Barna for arbeidet de gjør i Gaza. Ettersom dette var en global markering, brukte vi engelsk tekst denne siste gangen. Vi har mottatt kun én negativ melding på den første markeringen. Hvor tenker du ev. publisering? Med vennlig hilsen/Karen Espelund, adm. direktør.»

Ville ha muslim i museumsstyret

Vi spurte ikke om hva med å lyse for det norske folk, som islamiseres, men Berit Kirksæther, seniorrådgiver for kultur og idrett i Trondheim kommune, svarte på valgkomiteens vegne på hvorfor en muslim fra Syria/Irak velges som styremedlem for Museene i Sør-Trøndelag, at Tahir ble foreslått av flere aktører i kulturfeltet. Og at det var hun som brakte hans navn inn til valgkomiteen.

«I innstillingen til valgkomiteen for 2022 ble det poengtert at mangfoldsperspektivet ikke var godt nok ivaretatt, og at det måtte arbeides videre med dette i kommende nyrekrutteringer, og at å finne styremedlemmer med mangfoldsbakgrunn fortsatt bør være en prioritert oppgave. Valgkomiteen er også i år tilfreds med kjønnsbalansen i det foreslåtte styret og i ledervervene. I innstillingen har valgkomiteen lagt særlig vekt på samfunnsansvar og mangfold,» svarte Kirksæther blant annet.

Fra museumsstyret til nasjonalhelligdommen

Karim Abduladhim Tahir er ikke lenger styremedlem for de trønderske museene. Han røyk ut ved siste valg, etter ett års innsats, uten at vi vet hvorfor. Men nå er han altså influenser ved det viktigste «museet» i hele Trøndelag, for ikke å si i nasjonen Norge. Det vil si den årlige festivalen knyttet til Nidarosdomen, vår nasjonalhelligdom, selv om han utvilsomt er mest glad i en annen religion. Som da han i vår skrev nok et innlegg i Adresseavisen for å fremsnakke islam, illustrert med bilde av ham selv der han fornøyd sitter i Hagia Sophia, den 1500 år gamle kirken i Istanbul som er omgjort til moske. Katedralen er en av kristenhetens største og viktigste kirker, men da den ble brutalt erobret og prestene og nonnene massakrert i 1453, betød det slutten på det kristne riket Bysants, og mange muslimer ynder å la seg avbilde der. Så også Venstre-politiker Abid Raja og NRKs Yama Wolasmal, da de var der på fredagsbønn i mai og la ut selfie derfra med brede glis.

Karim Tahir er hyppig på trykk i Adresseavisen. I mars illustrert med et bilde av ham selv i Hagia Sophia, den 1500 år gamle kirken i Istanbul omgjort til moske. Mange muslimer ynder å la seg avbilde der. Skjermdump.

Tahir fremsnakker ofte islam i Adresseavisen, i likhet med mange andre med islamsk bakgrunn. «Jeg står på Trondheim Arbeiderpartis liste med mål om å bli et ekte forbilde for nykommere, for å vise at det er både mulig og viktig å delta aktivt i politikken», skrev Tahir i avisen før kommunevalget i 2023, i saken Valgdeltakelse, nei takk. Han mente selvsagt omvendt, og føyk rett inn i kommunestyret etter en iherdig kampanje på arabisk, i innvandrerorganisasjoner, ved moskeer og i islamske miljø.

Vil på Stortinget

Nå vil Tahir inn på Stortinget, i likhet med Olavsfests styremedlem fra Iran, Sara Shafighi; også hun er politiker for Arbeiderpartiet. Eller som Adresseavisen skrev 15. august, i forbindelse med at Giske vil inn i sentral posisjon igjen:

«Navn fra Trondheim som har takket ja til topp 4 (alfabetisk).
Emilie Kleven Græsli (AUF), Håkon Einarsve (AUF), Karim Tahir, Kjell Arve Aspaas, Martin Morken, Sara Shafighi, Trond Giske.»

Minner om at Karim Abduladhim Tahir kom til Norge så seint som i 2015, for å søke beskyttelse fra forfølgelse. I likhet med sin Ap-kollega fra Olavsfest-ledelsen, styremedlem Sara Shafighi, omtaler han ofte andre folkeslag enn nordmenn som «mitt folk», og han har i likhet med henne feriert i landet han angivelig måtte flykte fra.

Karim Tahir ferierte i Syria i juni. Der tok han bilde av seg selv og sønnene, og skrev at Syria er hans elskede hjemland. Skjermdump.

Ferierer i landene de søkte asyl fra

«Til alle mine venner: Eid Mubarak fra Syria og Aleppo! Ja, det er en utfordrende tid med økonomiske vanskeligheter, helseproblemer, strømbrudd og ekstrem varme på rundt + 45 °C. Likevel er det fortsatt vårt elskede hjemland,» skrev Tahir på Facebook i juni. Syria er altså hans elskede hjemland når det ikke er Irak. For Tahir er også sentral i opprettelsen av Den irakiske forening i Trondheim, en organisasjon som skal ivareta irakisk kultur og religion, og som også driver arabisk språkskole. Men når han stiller til valg i Norge, er det plutselig Norge som er hans elskede hjemland?

Hvordan kan folk som krever asyl i Norge reise tilbake til området der man liksom var så veldig forfulgt? Og hvordan kan folk som omtaler Syria eller andre land i Midtøsten som sitt «elskede hjemland» være politikere i Trondheim og Norge når det er andre land, folkeslag, og en annen kultur og religion som ligger deres hjerte nærmest?

Også Sara Shafighi, kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, styremedlem i Olavsfestdagene og asylant fra Iran, har feriert i landet hun og familien flyktet fra, i år etter år. hun ferierte i Iran selv om landet er styrt av det samme sharia-styret som da de dro. Shafighi har på Facebook takket foreldrene fordi de ville gi dem en bedre fremtid ved å dra til Vesten. Hvilket i så fall ikke er asylgrunnlag. Shafighi la ut bilder og tekster fra mange ferier i Iran for noen år siden, men har kanskje kommet til at det er lite karrierefremmende for en asylant å skryte av turer til landet man liksom er flyktning fra, så nå er det mer bunad enn hijab, og mer Arbeiderparti enn skryt av hvor fint det er i Talesh i Gilan-området i Iran.

 

Sara Shafigi i Iran. Skjermdump.

Sara Shafighi i Iran i 2014. Skjermdump.

Sara Shafighi i Iran, må en tro, i 2018. Hun flagget i hvert fall for landet hun er flyktning fra, pluss et hjerte, og ikke Norge. Skjermdump.

Både Tahir og Shafighi er aktive Gaza-aktivister. Vi vet jo ikke om Shafighi er muslim, men hvis ikke, er det jo rart å gladelig stille i hijab, og det er liten tvil om at hun stammer fra en islamsk kultur. Adresseavisen skrev at faren hennes er kristen, da de omtalte henne som 17. mai-taler for Trondheims Eidsvolls-menn tidligere i år:

«Hun var fem år gammel da hun kom til Trondheim fra Iran i 2001, sammen med sin mor og på familiegjenforening med sin kristne pappa, som hadde bodd på asylmottak på Persaunet i tre år», skrev avisen.

Da er det litt rart at faren avbilder seg foran en moske når også han ferierer i Iran, og aldri ved en av de utgamle kirkene i landet, i det som fremkommer på Facebook. Det er også rart at han, under et av sine besøk i landet han flyktet fra, legger ut bilde og skriver i forbindelse med islamfesten Eid al-Fitr, at da besøker mange sine døde, og «måtte de bli belønnet med den hellige profet». En kristen hadde kanskje ikke ordlagt seg sånn om en viss islamsk profet?

Faren har også delt et gammelt bilde av sin datter i barnehijab.

Det er derimot ingen tvil om at Karim Tahir er muslim, ettersom han fremsnakker religionen både på Facebook og i avisspaltene, pluss at han har vært medarrangør på både islamfester og multikulturfester i Trondheim. Vi gjetter shiamuslim, ettersom han 17. juli skrev på Facebook: «Today, we remember the profound sacrifice of Imam Hussein (AS) and the Battle of Karbala.» Altså en shiamarkering, som Tahir ifølge posten anser som inspirasjon for kamp for rettferdighet.

Flere «papirløse»

Det er mer usikkert om disse to politikerne fra Arbeiderpartiet og den islamske verden er opptatt av nordmenns kamp for rettferdighet – og eget land, egen religion og egen  kultur. Tahir har en relativt kort karriere i politikken, han kom jo også til Norge først i nyere tid, mens Shafighi begynner å bli veteran, selv om hun fortsatt bare er 28 år. Ettersom hun via AUF som ung tenåring har hatt flere år i Trondheim bystyre, inkludert har vært rådgiver for tidligere ordfører Rita Ottervik. Og nå altså kommunalråd. Disse posisjonene har hun ikke minst brukt på å fremme fremmedkulturelles sak i Norge, det være seg kamp for den ulovlige innvandreren Mustafa Hasan fra Jordan, som i 2022 likevel fikk bli i Norge, til generell innsats for mer eller mindre alle fremmedkulturelle uten krav på opphold. Eller som Arbeiderpartiet lokalt skrev på Facebook i januar 2023:

«Les saken med vår kommunalråd Sara Shafighi her: Sara Shafighi i Trondheim Ap ber helseministeren gjøre som i Trondheim: finansiere legetjenester for papirløse», og delte sak fra Klassekampen om at Shafighi presser Kjerkol. 

Vi har funnet bare ett synlig innlegg som Sara Shafighi har delt vedrørende Olavsfestdagene, der hun altså er styremedlem. Det var da hun selv var gjest på festivalen sammen med andre muslimer, som TV2s Kadafi og Mustafa Hasan, jordaneren som fikk hjelp fra både NRK, TV2 og «fargerike» politikere til å bli i Norge, selv om han ikke hadde asylgrunnlag.

Sara Shafighi er styremdlem i Olavsfest og delte en sak da hun selv var gjest, sammen med andre med muslimsk bakgrunn. Skjermdump.

Mer «mangfold»

Undertegnede stilte noen spørsmål til Karim Tahir sist høst. Svaret havnet i min søppelpost, men e-posten ble funnet etter noen måneder. Den lød:
«Jeg heter Karim Tahir, og opprinnelig kommer jeg fra Irak. Jeg ble født i Kuwait i 1981, men på grunn av Gulf-krigen i 1991 flyttet jeg med mine foreldre til Syria. Der vokste jeg opp og fullførte min utdannelse. Jeg har en bachelorgrad i statsvitenskap og jobbet i flere felt. Mitt siste arbeidssted var ved det irakiske generalkonsulatet i Aleppo. I 2015 kom jeg til Norge og bodde i flere mottakssentre, inkludert Åmli, Ålesund, Grong, Trondheim før jeg endelig bosatte meg i Trondheim i 2017. Her fortsatte jeg med masterstudier i globalisering og bærekraftig utvikling. I 2021 ble jeg tildelt inkluderingsprisen fra Trøndelag fylkeskommune. Mine hjertesaker i politikken er:

Dialog og mangfold, integrering og inkludering, likestilling og bekjempelse av diskriminering, motstand mot vold og hatefulle ytringer, kultur og frivillighet. I tillegg til min politiske rolle, er jeg også CEO & Founder ved Brobyggerne og Kulturguide i Trondheim kommune. Jeg jobber også som miljøterapeut ved Trondheim mottakssenter, og er styremedlem ved Museene i Sør-Trøndelag.»

Greit, men jeg ville gjerne ha noe mer utfyllende, så jeg spurte igjen:
«Hvorfor dra så langt for å søke asyl i Norge, og hva ble du forfulgt for? Var det i Syria du var forfulgt, eller som iraker? Har du tenkt å forbli i Trondheim og Norge, eller skal du flytte tilbake til Irak eller Syria på noe tidspunkt? Er du irakisk eller syrisk statsborger? Regner med du regner deg som iraker? Har du noe ønske eller målsetting om å spre islam og arabisk kultur her? Hvordan er det å være styremedlem i Museene i Trøndelag når du ikke har noen bakgrunn i norsk kultur og historie? Med hilsen, Bente Haarstad.»

Det kom det ingen svar på, og jeg har lett grundig.

Siden ble altså Karim Tahir rådgiver for Olavsfest. Etter at olsok er feiret ved Nidarosdomen i snart tusen år, siden 1031, har dagens ledelse omgjort feiringen fra en kirkelig feiring til det de kaller en «verdifestival.»

Det at muslimer har åpnet Olavsfest tre år på rad, er kanskje bare begynnelsen på verdiene som herved skal serveres.

 

Document har etterspurt kommentarer fra Karim Tahir og Sara Shafighi.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.