Vi står i en global kamp for ytringsfrihet og et fritt internett. Mister vi dette er det lite sannsynlig at vi noen gang får det tilbake. 

Demonteringen på skinner

Alexandre de Moraes ved Brasils føderale høyesterett beordret fredag «umiddelbar og fullstendig suspensjon» av Twitter/X inntil selskapet underkaster seg alle hans krav om sensur samt stenger kontoer som «sprer feilinformasjon». 

Klokken 20.36 var hashtaggene «Não Caiu» – Den falt ikke, «Alexandre de Moraes» og «Oito Mdições no Escuro» – Åtte bjeller i mørket, blant de mest brukte i Brasil.

Klokken 00 natt til lørdag lokal tid begynte de store internettleverandørene å demontere kommunikasjonsplattformen.

Moraes vil ha noen å fengsle

Begrunnelsen for å ta ned Twitter/X er ifølge Moraes, at Elon Musk ikke har efterkommet hans krav om å oppnevne en ny juridisk representasjon i landet. For to uker siden la Musk ned representasjonen for å unngå at Moraes gjorde alvor av sin trussel om å fengsle lederen.

Moraes har i tillegg gitt Google og Apple en frist på fem dager til å fjerne applikasjonen Twitter/X fra sine nettbutikker og blokkere plattformen på Android og iOS. Personer eller bedrifter som omgår Moraes’ nettsensur ved hjelp av VPN, risikerer en bot på 50.000 brasilianske real, 95.000 kroner. 

Vil ikke underkaste seg

Brasils telekommunikasjonsmyndighet har fått i oppgave å effektuere nedstengningen av plattformen og den forventes i løpet av dagen å være utilgjengelig. 

Forbudet vil stå inntil Twitter/X underkaster seg, hvilket de nekter. Musk har tidligere påpekt at Moraes’ pålegg bryter med landets egne lover. 

– Vi forventer at Alexandre de Moraes vil beordre X stengt i Brasil – rett og slett fordi vi ikke vil sensurere hans politiske motstandere. Da vi forsøkte å forsvare oss i retten truet de Moraes vår brasilianske juridiske representant med fengsel, skriver Twitter/X på sin offisielle profil:

– Hvem tror han at han er? 

Brasils venstreorienterte president Lula da Silva har oppfordret Elon Musk til å innta «en annen attitude»:

– Hvem tror han at han er? Enhver borger fra hvor som helst i verden som har investeringer i Brasil, er underlagt brasiliansk lov.

Andre land som har suspendert Twitter er Iran, Kina, Russland, Myanmar, Venezuela, Turkmenistan og Nord-Korea.

Det hardner til

Kampen for ytringsfriheten hardner til. Frankrike har arrestert Pavel Durov, sjefen for Telegram, Tyskland har bøtelagt Gab for å nekte å sensurere og utlevere data om brukere som «fornærmer» politikere, Brasil forbyr Twitter/X. 

Utfallet av denne kampen vil få vidtrekkende konsekvenser for samfunnsdebatten på alle områder, ikke bare «følsomme» politiske temaer vil rammes. 

Begreper som «feilinformasjon» og «hat/hatprat» har den nødvendige elastisitet til til enhver tid å kunne skreddersys myndighetenes sensurbehov.

Uten ytringsfrihet er det ikke mulig å forbedre den verden vi lever i. 

– Brasil er på randen av tyranni

 

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.