Hjerteforskere ved Monash University i Australia har undersøkt hvorvidt det er noen sammenheng mellom forstoppelse og økt risiko for hjerteinfarkt.

Resultatet de kom frem til, er både oppsiktsvekkende og skremmende.

Det viser seg nemlig at forstoppelse, et vanlig helseproblem, er en medvirkende årsak til hjerte- og karsykdommer, skriver Illustrert Vitenskap.

Basert på data fra 408.000 mennesker har forskergruppen konkludert med at personer som sliter med forstoppelse og treg mage, har mer enn dobbelt så stor risiko som andre for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Det gjelder også for personer uten rusmisbruk eller hjerteproblemer.

«Forstoppelse rammer 14 prosent av befolkningen, særlig eldre voksne og kvinner. Funnene tyder derfor på at en betydelig andel av verdens befolkning kan ha en økt hjerterisiko på grunn av tilstanden til tarmen», skriver hovedforfatter Francine Marques, professor i kardiologi ved Monash University i en pressemelding.

Forfatterne bak studien påpeker behovet for ytterligere forskning på årsakssammenhengen mellom forstoppelse og hjerteinfarkt. De tror at personer med forstoppelse kan ha en tilstand kalt «lekk tarm», der giftstoffer og bakterier slippes gjennom tarmveggen og kan skape en betennelsesreaksjon og endre bakteriefloraen.

Også høyt blodtrykk kan øke risikoen, viser studien. De som hadde både høyt blodtrykk og forstoppelse, hadde 34 prosent høyere risiko enn dem uten høyt blodtrykk.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.